Sminkan och Emma

Nagellack, nagellack och åter nagellack blir det på den här nagellacksbloggen! Ibland dyker det även upp smink och lite annat smått och gott. Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma.

Varför laga det som inte är trasigt?

Publicerad 2008-05-03 09:04:04 i Hud och hand,

Hudvård  är, som mina gamla läsare vet, inte mitt största intresse i livet. Sannolikt eftersom jag är begåvad med den där avundsvärda normala huden som inte är torr, fet, acne-disponerad, pormaskig eller vad det nu kan vara för olika problem som man kan ha. Jag har en helt normal hud utan några som helst problem. Jag är 35 och har börjat få fina linjer runt ögonen, något jag ser som normalt. Jag antar att det är läge för anti-agegrejen men jag ids inte hoppa på det tåget. Jag fick ju prova Derma Genesis från L'Oreal, vilket jag troget använt sedan jag fick paketet, men jag upplever ingen särskilt skillnad förutom ett par kvisslor som jag tror beror på att huden blir lite tilltäppt av både serum och fet dagkräm. Jag är inte alltför störd av mina två kvisslor men vill påpeka att jag inte brukar ha så många på ett år i normala fall. Eller kanske på ett år då. Man ska inte överdriva.

Varför började jag på detta inlägg? Jo, jag fick en kommentar på ett gammalt inlägg, som ni kan läsa här, av en tjej, Emma, som skriver:
om man provar någon bra rengöring efter att man rengjort med något dåligt så rensar huden ut allt gammalt och man får massa utslag - gjorde detta för länge sen med clinique och min hud mår toppen!

Det har jag hört många påstå. Men är det sant?Jag undrar ju också genast hur huden var innan?
Som jag skrev i inlägget, och har skrivit på andra ställen också, så kan jag behandla min hud rätt illa. Jag tvättar bort smink med tvål, vilket jag vet är dåligt eftersom tvål kan förändra hudens Ph-balans och det kan ge upphov till irritationer. Det har dock aldrig irriterat min hud. Det betyder inte att jag rekomenderar tvål, bara att jag tål att göra så. Jag använder sällan speciella krämer för ansiktet. Istället använder jag den lotion eller kräm jag hittar nära till hands när jag vill ha kräm, alltså blir det handkrämer eller kroppskrämer. Det brukar gå bra det med. Jag har inte fått finnar, inte fått exem eller utslag eller märkt något annorlunda med min hud för det.
Min hud har alltså varit normal och bra innan jag påbörjat mina försök med Clinique eller annat jag reagerat på.
Det är också bara ett fåtal saker jag har reagerat på. Bland annat det som Emma kommenterar. Clinique och LDB Vitamin Face Creme. Då handlade det om en reaktion jag ser som allergisk. Jag fick, som jag skrev, utslag i ansiktet  i form av små röda prickar. Av Cliniques produkter fick jag även kliande torra partier, men då höll jag på längre. Skälet att jag framhärdade med något som min hud mådde dåligt av var just för att kvinnan som sålde produkten till mig sa att det tar 1-3 månader för huden att "rensas ut" och bli bra.
 
Nu kommer vi till min fråga. Rensas ut från vad? Om den fungerar bra innan man börjar med en produkt, varför ska man acceptera att den  blir dålig under en period för att sedan normaliseras igen? Och varför ska man laga något som inte är trasigt? Om huden mår bra och är glad och fin och strålande, varför ska man börja vårda den på annat sätt än man redan gör?
Jag har ofta dåligt samvete för att jag "slarvar" med min hud. Frågan är dock om inte huden säger ifrån själv när den blir skadad av sättet man sköter den på? Jag tycker jag har bra hud och det har jag haft hela mitt liv. Inga tonårsfinnar eller så heller. Och jag har skött den ungefär likadant hela tiden. Jag smörjer in mig mer nu än för tio år sedan, men med ungefär samma saker. Ja, nu har jag ju hittat en ansiktskräm jag gillar för första gången, så jag har ju gjort ett litet framsteg!

Vad jag ville säga, trots att jag snurrar in mig i olika saker är att vi alla är utsatta för en massiv marknadsföring av produkter för vår hudvård. Jag tycker vi ska stanna upp innan vi köper och fråga oss om vi behöver den produkten. Behöver vi exfolierade läppar och antirynkkrämer innan vi knappt kan se de finaste små linjer i ögonvrårna? Knappast. Och hela den här idén om att en hud som är normal ändå ska skötas med olika tinkturer och salvor och att varje reaktion där huden säger nej ska förklaras med att den ska rensas från det dåliga vi gjort mot den innan, nej, jag tror inte på det. Jag tror att en hud som ser sund ut faktiskt också är det och att en hud som reagerar mot den behandling den får också gör det av en anledning och att den anledningen kan vara att den inte trivs med det vi utsätter den för.

Vad tycker ni?

Kommentarer

Postat av: Mia
Publicerad 2008-05-03 09:23:57

Kanonbra skrivet! Man måste ju tänka lite på vad man faktiskt behöver...

Postat av: Anja
Publicerad 2008-05-03 09:38:09

Håller helt med dig i det du skriver...trots att jag älskar krämer! Dessutom har vi ju skräcken för mineraloljor, vissa kan säkert få dålig hy av dom men garanterat inte alla. Om jag får finnar av nån kräm slutar jag använda den helt enkelt, jag lider inte i flera månader för att huden ska "rensas ut" och "normaliseras". Nåt som jag dock tror är bra för ansiktet är kräm med solskydd, pigmentfläckar och solskadad hud är kanske inget man strävar efter direkt.

Postat av: Rebecca
Publicerad 2008-05-03 09:43:49

Det kanske är så att reningsprocessen i själva verket går ut på att få huden att vänja sig vid en kräm den egentligen inte tål?
Själv använder jag mandelolja som rengörning och hudkräm för jag har svårt att huitta krämer utan silikon och mineraloljor (som min hud inte gillar)

Postat av: badbomben.blogspot.com
Publicerad 2008-05-03 10:23:01

Du har så rätt! Jag är ju själv tokig i krämer, masker och köper ansiktstvålar från Lush men vissa produkter undviker jag ofta även om de ska vara bra för hyn. Ta till exempel peeling, jag gör det ytterst sällan i och med att jag tycker att min helt ok, kanske litet rödlätta, småfeta men yttorra hy blir helröd. Ögonkrämer samma, har inga problem med hyn runt ögonen men efter att jag sovit med kräm runt ögonen blir de ofta svullna. Ingen vits.
Kram och tack för ett bra inlägg!

Postat av: LipGloss Bitch
Publicerad 2008-05-03 11:17:09

Det låter helt absurt att huden skulle behöva flera månader för att renas, vad menar de med det, att deras rengöringsprodukter inte är bra nog för att kunna rengöra direkt? Att man behöver ge "riktad" hudvård tid för att se det verkliga resultatet är ju en helt annan sak i mina ögon. Clinique är uttorkande skit förövrigt, otroligt synd att så många unga tjejer lever i tron om att detta är ett mirakelmärke.
Jag älskar krämer, men kanske mest att "kräma" egentligen.

Postat av: Linda Johansson
Publicerad 2008-05-03 11:47:48

Jag tycker du har helt rätt! Om du har en sån tur som har bra hy så ska du ju naturligtvis inte förstöra den, bara för att man "måste" använda dyra krämer.
Jag får alltid finnar, eksem, torra partier osv om jag inte tål en kräm. Då avbryter jag direkt, inte fortsätter jag när huden bara blir sämre.
Därför köper jag inte heller jättedyra krämer, blir så besviken på bortkastade pengar när jag egentligen inte har råd med det...

Postat av: beauty by me
Publicerad 2008-05-03 12:43:31

tror mycket att det är så som du säger,mkt markandsföring. När jag var yngre (är bara 24) så slarvade jag med rengöring och tog tvålen,men sedan påverka min mamma mig. Har inte direkt några problem med huden nu, men får nån finne då och då och har pormaskar,så nu är jag helt insnöad på att få de bästa produkterna för min hud. Skitdyrt!
Undra vad som skulle hända om man slutatde med alla dyra produkter?? hm.... bra inlägg:)

Postat av: sminkjante
Publicerad 2008-05-03 13:17:20

En bekant till mig (45 år) gör ungefär som du. Tvättar sig med vanligt tvål smörjer sig med kroppslotion. Hon var på ansiktsbehandlig och de sa att hon hade kanon bra hy i fin kondition. Frågan om hur hon sköter sin hy ställdes naturligtvis. Hudterapeuten höll på att tappa hakan när hon sa vilka produkter hon använde.

Därför tror jag till viss del att man vänjer huden vid produkter. Min hy som är torr är van vid att få fetakrämer och klara sig inte utan de längre.


Kör på det som fungerar!

Postat av: Suz
Publicerad 2008-05-03 18:01:13

Vilket bra och befriande inlägg! Jag håller med dig helt och fullt i att man borde stanna upp och ifrågasätta om huden verkligen mår bättre av en ansiktskräm för 500 jämfört med en som kostar 50. Jag har själv använt Nivea soft i många år, men även alternerat med dyrare märken under tiden. Faktum är att jag inte märkt någon skillnad alls, skulle t o m vilja påstå att Nivea lätt konkurrerar ut de dyrare märkena(t ex Clinique och Dermalogica)vad gäller både effektivitet och dryghet.

Postat av: Veronica
Publicerad 2008-05-03 19:56:10

Jag håller med dig helt och fullt! Jag tror att så mycket ligger i marknadsföringens kraft, det är pengar som styr! Någon sa till min mor i förrgår (hon är 65 och har bara använt Oil of Olay hela livet) att hon absolut skulle testa en hel hudvårdsserie (för totalt 1400 kr...) för att se hur huden skulle reagera och om den skulle bli finare. Sägas bör att hon har minimalt med rynkor för sin ålder, och inga hudproblem alls. Varför? Jo, någon vill såklart tjäna pengar... Och visst, det känns lyxigt med en väldoftande kräm, men den kan lika gärna kosta 25 kronor! Bra inlägg!!!

Postat av: Linda
Publicerad 2008-05-03 20:24:48

Intressant och kanonbra inlägg!!
Rengöring och fukt tror jag på, sen om de kostar 50:- eller 1500:- beror ju alldeles på vad man skapat sig för behov.
Alla har vi ju olika förutsättningar-vissa har bra hy, andra inte.
Sen om de dyrare produkterna hjälper är så svårt att säga.
Jag tror ibland att man kanske inbillar sig lite väl mycket
att något blir lite bättre bara för att "de ska bli det". (talar för mig själv kanske :P )
Fast ett hudvårdsmärke som jag tyckte gjorde stor skillnad för mig (och det är inte inbillning) är MD formulations.
Däremot antirynk krämer och sånt tror jag inte ett svatt på. Rengöring+fukt = SANT !

Postat av: Ninni
Publicerad 2008-05-03 21:28:31

När man är 35 så vet man vad som funkar och varför byta ut ett vinnande koncept som du säger. Jag har själv väldigt tålig hud och hoppar från produkt från produkt bara för att jag älskar att prova nytt. Jag har väldigt sällan rengöring och ansiktskräm från samma märke utan blandar hejvilt och har aldrig haft några problem med det. Det viktigaste för mig är att rengöringen doftar gott, tar bort smink och inte torkar ut för mycket. Krämer ska vara lagom fuktgivande, inte för feta och inte för tunna samt dofta gott. Det är mina krav, och sen vill jag inte betala för mycket.

Postat av: glamqueen
Publicerad 2008-05-04 02:34:48

utrensanden i flera månader låter som humbug, det är ju vida känt att Cliniques ansiktsrengöringsserie är uttorkande skit som för det mesta säljs till tjejer som precis startat med hudvård och låtit sig övertalas.
tyvärr har jag inte din hy, jag blev jättefinnig av tvål! och måste kolla vilka krämer jag använder, men är det något jag är allergisk mot så är det denna rynk-hysteri! ska folk komma och tala om för mig att det är fult med rynkor..? i don´t think so..

Postat av: Sminkan
Publicerad 2008-05-04 09:00:48

Tack för feedbacken tjejer!
Kram på er allihop!

Postat av: Annie
Publicerad 2008-05-04 11:14:34

Bra skrivet! Sen tror jag iofs att man kan förklara bort någon liten finne som ploppar upp med att huden inte vant sig vid de nya produkterna. Men man ska ju absolut inte behöva stå ut med allergiska reaktioner, då är det något som är fel!


Vad roligt att du vill kommentera, vi älskar kommentarer! För enkelhetens skull så besvarar vi alla kommentarer här på vår egen blogg, då vi tycker det blir enklare att följa diskussioner på så sätt. Hälsningar Sminkan och Emma
Kommentera inlägget här

« Namn
« E-post (visas ej)
« Hemsida/Blogg
« Kommentar
Kom ihåg mig?

Om

Sminkan

Hej! Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma. Sminkan startade bloggen 2007 och Emma blev permanent medbloggare 2008.


bloglovin

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela