Sminkan och Emma

Nagellack, nagellack och åter nagellack blir det på den här nagellacksbloggen! Ibland dyker det även upp smink och lite annat smått och gott. Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma.

OT om katter, för det är ju tradition här hos mig.

Publicerad 2012-09-22 20:26:00 i Allmänt,

Nu är det höst igen och dags att påminna om alla övergivna katter. När vintern kommer blir det svårt, ännu svårare, för övergivna katter att klara sig. Det är alltså dags att göra en insats. Jag har redan skrivit om det här så många gånger, men jag vill alla fall återigen uppmana alla som kan att ge en slant till något katthem. Katthemmen gör så otroligt mycket gott och de skulle inte klara sig utan donationer. Katter som omhändertas är ofta medtagna, i behov av veterinärvård och mediciner. Det kostar pengar. Katthemmen ser också till att kastrera katterna som de tar in och chippa dem. Förutom det så kostar det med lokalhyror, burar, mat, leksaker... 
Siri, en katthemskatt
Har man haft katt men förlorat den och kanske inte tänker skaffa ny katt så kan man skänka t.ex klösträd, matskålar och annat till katthem. Det har jag vänner som gjort. Vissa katthem, t.ex det som min Siri kommer från, har sponsrade burar. Då kan man betala en större summa och på så sätt sponsra en bur med katter för ett helt år. Det är en ganska stor utgift och många kanske drar sig för att göra så. Då kan man göra som jag och autogirera en viss summa varje månad. Jag har tre katthem som jag stödjer med en donation varje månad, I slutändan blir det mer än en kattbursdonation men jag kunde inte välja vilket katthem jag skulle stötta på bekostnad av de andra så för mig funkar det här systemet. Vill man bara ge någon donation då och då har de flesta ett bank- eller postgiro man kan sätta in pengar på, kalendrar man kan köpa eller möjliigheten till sms-donationer. Jag brukar slänga iväg en och annan sms-donation då och då när jag tycker jag har råd. 
Siv och Signe i fåtöljen
Om man inte har råd att skänka pengar kan man kanske skänka tid. Många katthem ser gärna att man kommer och hjälper till som volontär eller att man bara kommer in och klappar och pratar med de katter som inte blivit placerade någon gång då och då. 
Siv och Siri
Att skaffa katt från ett katthem är egentligen det allra bästa. Man får en katt som är veterinärbesiktigad, kastrerad och chippad. Det är otroligt bra! Jag tog min Siri när hon var rätt ung så hon var inte kastrerad, men har katten fyllt sex månader ska den vara det. 
Signe och SIv kramas
Skaffar man katter på andra sätt, som jag skaffat Signe och Siv, så ska man så klart se till att de också blir kastrerade. Just nu äter Signe p-piller men till jul är det dags för både henne och Siv att bli kastrerade. Det är en självklarhet för mig även om de inte går ute. Se alltså till att din katt är kastrerad om du inte har för avsikt att avla på den. Man vet aldrig om katten smiter ut och så står man där med kattungar. Kastrera hankatten också, det är enkelt ingrepp, inte särskilt dyrt heller, och då bidrar man inte till att fler kattungar föds i området. Jag har sett vildkattskolonier och det är bara sorgligt. Det föds nya kullar hela tiden men merparten av de katterna dukar under för svält, sjukdomar och olyckor och köld. Bidra inte till det. Kastrera din katt om den går ut. Bidra till att minska kattkolonierna istället.  Det kan man göra genom att donera pengar till organisationer som ser till att kastrera de vuxna individerna i en kattkoloni så det inte föds fler ungar. Läs mer om det här: http://v2.goteborgskatthjalp.com/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=77
Min fina Bella som var en övergiven skyggis innan hon blev vår.
Vill du skänka en slant till ett av "mina" katthem? Här finns en länk till Stockholms katthem och där kan ni se olika sätt att bidra till deras verksamhet: http://www.katthemmet.nu/sidor/stod-oss.aspx
Sms-donationer går till så här:
Skicka ett sms med texten Katthem 25Katthem 50 eller Katthem 100 till nr 72970 (nytt nummer) så skänker du motsvarande belopp. 
Edit, min stora kattkärlek, också en hittekatt.
Vill du hitta ditt lokala katthem och bidra? Här finns en länk till några av Sveriges katthem:
http://www.katter.nu/sv/katthem.htm
 
Mina föräldrars vackra pojke. Nu 12 år gammal. Övergiven av sin förvildade mamma vid sju veckors ålder. 
Sen kan man alltid bli medlem i Djurskyddet. http://www.djurskyddet.se/
Djurskyddet är ju inte specialiserat på katter men alla djur är värda att respekteras, vårdas och älskas. Tar man ett djur, vare sig det är en katt, en hamster eller ett gäng akvariefiskar, så ska de skötas och man ska ha räknat med att man kan behöva gå till veterinären, bekosta medicin och försäkringar, att djuren ska aktiveras och man ska vara påläst. Djur är inte leksaker. Jag fick skaffa min första hund när jag var 13. Med det följde ansvaret att se till att min hunds behov blev tillgodosedda. Inte bara promenader utan även mental träning, brukshundsklubb, lekar och allt vad hund innebär. Jag älskar djur och har alltid haft djur omkring mig men jag har alltid varit oerhört medveten om att de inte är leksaker utan levande, kännande varelser som blir fantastiska vänner om vi bara bjuder till det minsta lilla. 
Den sista av mina hundar, kloka, fina Ida. Bellas och Edits bästa vän.
 
 

Kommentarer

Postat av: Kajalpennan
Publicerad 2012-09-22 21:00:20

Amen!
Vi får hämta hem "nya Aska" om en vecka. En sån där liten herre som blivit till därför att man inte varit smart och kastrerat sin kisse.

Svar: Ja, men då får alla fall den lilla gossen ett bra hem. Så sorgligt att ni förlorade Aska. Jag tänker på min Hilda som också promenerade iväg och sen bara försvann. Man undrar varje dag vad som hände henne, om hon led, om hon var rädd... Tack gode gud för rådjursnät. Aldrig mer att jag vågar släppa ut någon av mina katter igen. Jag är så nervös varje gång mina föräldrars katt inte kommer hem till natten...
Sminkan

Postat av: Kitty
Publicerad 2012-09-22 21:19:23

Fint och hedervärt inlägg!

Mina två senaste kattsystrar var omplaceringskatter från en annons. Jag hämtade när de var ungefär 1 år annars hade de blivit avlivade. Ninni blev påkörd efter några år men Mischa är snart 18 år nu och still going strong. Alla förtjänar en chans och det är som du beskriver inte svårt att hjälpa till på något sätt.

Svar: Åh, 18 år! Vad härligt! Hoppas mina nuvarande damer blir minst 18. Bella blev över 20 och Edit klarade sig till sitt 18 år. Hilda blev bara 9 och Sabina bara 8. Usch... Man sörjer dem så förfärligt mycket... Men det är ändå värt det.
Sminkan

Postat av: Chaosophia
Publicerad 2012-09-22 22:20:12

Fint inlägg med bra text och bilder på söta katter.


Svar: Ja, katterna är söta! De har kommit på hur man öppnar lådorna i Alex nu också så nagellacken står inte säkert där längre...
Sminkan

Postat av: kerstin
Publicerad 2012-09-23 08:36:22

Underbara bilder och väldigt viktigt syfte! Extra kul med vovven också, tycker jag :)

Svar: Ja, det är viktigt att hjälpas åt att skydda djur som far illa.
Sminkan

Postat av: Emma P
Publicerad 2012-09-23 09:50:46

Åh, fina fina katterna! Och Ida! Bilden på Signe och Siv måste kunna få de kallaste hjärtan att smälta, de är verkligen helt bedårande! Som alltid mycket tänkvärd läsning kring katters väl och ve. I år tycker jag faktiskt att vi har gjort en stor insats på kattfronten i och med att vi tog Babs. Hon var ju visserligen ingen katthemskatt men hade åh andra sidan blivit avlivad om hon inte hade fått flytta till oss. Lilla snuttan...

Svar: Ja, ni gjorde en jättefin kattinsats. Jag tycker Babs borde få vara med på bloggen och visas upp. Hon är ju så söt! Hon har så fina kinder och haka!.
Sminkan

Postat av: Emma P
Publicerad 2012-09-23 10:20:55

Haha ja du har rätt, det borde hon få. Ska se vad jag kan åstadkomma. Visst har hon! Jättesöt haka och kinderna med...

Svar: Ja, hon har verkligen förtjusande ansikte och vi vill se bilder!!
Sminkan

Postat av: Vikab
Publicerad 2012-09-23 10:22:53

Som vanligt så tänker jag kommentera om att det här är ett så viktigt ämne och det är jättebra att du tar upp detta på bloggen. Jag lyckades i somras övertala en kompis att kastrera sina två hankatter, det är jag lite nöjd över.
Och jo, katter är kluriga. Min senaste generation katthemskatter har nu passerat årsgränsen och är faktiskt överallt och tar sig in/upp på de mest oväntade ställen. Våra bekanta har fått vänja sig vid sjunkbombskatter som dunsar ned bredvid dem uppifrån bokhyllan...

Svar: Sjunkbombskatter har jag med! Siri och Siv! Mina soffkuddar i ryggstödet på soffan har fördjupningar...
Sminkan

Postat av: Mrs Data
Publicerad 2012-09-23 12:02:41

Väldigt viktig fråga! Båda mina katter är katthemskatter och för mig finns det inget bättre sätt att skaffa katt på, om man nu inte är ute efter en raskatt såklart. Båda mina var ganska små när jag fick hem dem så jag har själv bekostat kasteringarna på dem och här vill jag påpeka att det kostar mindre att kastrera en hankatt. Folk som inte kasterar sina lösspringande hankatter är dumma i hövve! Bara för att man "slipper besväret" med kattungarna betyder ju inte det att man är fri från ansvar och skaffar man husdjur har man ett stort ansvar.

Svar: Japp, det kostar typ hälften så mycket att kastrera en hankatt än en honkatt och jag håller helt med. Det är därför jag ständigt tjatar om kastrering av alla katter, honor och hanar, när jag skriver om katter på bloggen. Dessutom är en kastreringen en engångskostnad som jag tycker man ska räkna in i anskaffningskostnaden för en katt. Jag har också bekostat alla mina katters kastrering och jag tycker att det är en utgift man kan se som relativt liten om man betänker alla pengar man lägger på kläder, smink eller godis. Att inte kastrera sin katt är absolut totalt oansvarigt.
Sminkan

Postat av: Helena
Publicerad 2012-09-23 15:23:38

Mycket bra inlägg. Jag bor och bodde även som barn i en liten by som inte ligger så långt från en större väg där folk tyckte det var lämpligt att släppa av sina icke längre önskvärda sommarkatter. Tyvärr så blev det ju inte något lyckligt slut för de flesta av dessa då dom oftast blev överkörda. Själva hade vi en helt underbar liten kattpojke som en morgon satt på vår veranda och tyckte att han skulle få mat :) Svårt att inte ta hand om en söt liten katt som ser bedjande ut och var oehört kelig och tillgilven.

Svar: Usch, att folk kan göra så. Jag fattar inte att man inte knyter an mer till sina djur. Jag skulle aldrig kunna lämna någon av mina pälsklingar vind för våg. Men bra att ni öppnade ert hem för en liten kille! varje räddad katt är en skatt.
Sminkan

Postat av: CC
Publicerad 2012-09-23 15:33:50

Vilket fint inlägg... o vackra bilder! Alltid lika roligt att se hur mycket Signe o Siv verkar älska varann :)
Jag ska försöka ta mig till ett katthem o klappa lite om några månader... funderade på att donera Camelots saker men känner att jag vill ha kvar dem som minnen o nån gång framöver blir det nog en ny pälsboll..

Svar: Ja, så klart det blir en ny någon gång. Ett liv utan katt känns svårt att tänka sig. Jag är så ledsen att du förlorade Camelot.
Sminkan

Postat av: Sofie
Publicerad 2012-09-23 17:40:09

Vad glad jag blir när jag får läsa ett sådant här fint och viktigt OT inlägg. Tack! Min ena katt är också från ett katthem och båda mina katter är självklart kastrerade. Så söta de är dina hårbollar. :)

Svar: Kul att ni uppskattar inlägg som det här. Man får använda alla plattformar för att försöka förbättra katternas status och villkor tycker jag.
Sminkan

Postat av: My nail polish online
Publicerad 2012-09-23 21:06:42

Vilket fint inlägg <3

Svar: Tack! Roligt att du tycker det!
Sminkan

Postat av: Lacklycka
Publicerad 2012-09-24 11:31:36

Det är verkligen ett ämne som behöver belysas! Katthemmen gör ett så viktigt och bra jobb så de förtjänar lite uppmärksamhet.

Svar: Ja, jag tycker det. det är viktigt för mig och därför vill jag ju använda den här plattformen också.
Sminkan

Postat av: Martina - Colourize Me
Publicerad 2012-09-24 20:12:09

Detta ska jag länka till många av mina vänner. Önskar att min mami inte var allergisk mot just katt, annars hade jag hämtat allihop jag hade kunnat hämta! Men pengar ska jag skänka, minsann!

Svar: Ja, ibland kan man ju avstå ett nytt nagellack och ge en femtiolapp till ett katthem istället. :D
Sminkan


Vad roligt att du vill kommentera, vi älskar kommentarer! För enkelhetens skull så besvarar vi alla kommentarer här på vår egen blogg, då vi tycker det blir enklare att följa diskussioner på så sätt. Hälsningar Sminkan och Emma
Kommentera inlägget här

« Namn
« E-post (visas ej)
« Hemsida/Blogg
« Kommentar
Kom ihåg mig?

Om


sminkan_@hotmail.com

emmap85@live.se

Sminkan

Hej! Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma. Sminkan startade bloggen 2007 och Emma blev permanent medbloggare 2008.


bloglovin

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela