Sminkan och Emma

Nagellack, nagellack och åter nagellack blir det på den här nagellacksbloggen! Ibland dyker det även upp smink och lite annat smått och gott. Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma.

The Poison Eaters

Publicerad 2010-09-15 11:59:40 i Boktema 2010,


Idag blir det en sådan där dag med massor av inlägg. Förhoppningsvis finns det också något för alla. Nagellack, smink och böcker! Dagens boktema är en novellsamling av vår favoritförfattare, Holly Black. Holly Black är en av de författare som skriver vår favoritform av fantasy, Urban Fantasy, och hennes trilogi, Tithe trilogin, har varit med som boktema tidigare. Mycket tidigare faktiskt. Det var en av de böcker vi hade enats om när vi beslöt börja med boktemat.

Nå, Holly Black har alltså skrivit en massa noveller och dessa är samlade i Poison Eaters. Det är en mängd fantastiska berättelser. Vi har flickan i The Coldest Girl in Coldtown som kämpar emot en infektion som kommer göra henne till vampyr men som till slut tvingas in i Coldtown, vampyrernas slutna stadsdel, för att förhandla om frigivningen av sin före detta pojkvän. En desperat historia om svek och offer. Vi har berättelsen om flickan i Filippinerna som går för att lämna ett offer åt en älvpojke som förhäxat hennes syster. Mötet med älvpojken förändrar en hel del för henne och inte minst för honom. Vi har sagan om kungen som har en vargpojke i sitt hov och vad som händer när vargpojken får veta att kungen är hans far. Dessutom finns en sorts epilog till Tithe-trilogin i den avslutande novellen där vi möter alla våra hjältar från de romanerna.

Den novell som gett samlingen dess namn är The Poison Eaters som handlar om tre flickor som lever inspärrade i ett torn och som matas med bittra örter. De är ständigt kalla som döden och inget kan värma dem. Deras far vill gifta bort dem med tre prinsar, säger han, men flickorna misstänker något annat. De tror sig vara vapen för att döda de män de ska förenas med. En dag slutar Mirabelle att äta de bittra örter man ger dem och med tiden blir hon bara till en slöja av rök. Alice förälskar sig i en smeds lärling, smyger ut för att möta honom och kysser honom tills han dör. I sin förtvivlan bygger hon ett bål och kastar sig på det. Cecily är ensam kvar. Hennes systras andar ber henne att begrava dem tillsammans i en av friarnas trädgård. Cecily går med på det. När hon ger sig av från slottet och möter människor hör hon dem viska att hon är den levande döden. Hon inser att det är sant. Det är därför hennes systrar inte försvinner utan är kvar i sin okroppsliga form. De är redan döda. Döda av de giftiga örter som deras far matat dem med. Nu kan en enda beröring av deras hand döda en man. Cecilys far hinner ifatt henne och nu startar en resa till de tre friare som var tilltänkta för systrarna. Vid varje slott firas ett bröllop och Cecily står brud. Hur det går för Cecily, hennes andesystrar, prinsarna och den grymme fadern får ni själva läsa. Det är en fantastisk historia!

Självklart finns det många fler berättelser och jag rekomenderar novellsamlingen varmt!

Kommentarer

Postat av: Andrea
Publicerad 2010-09-15 15:56:08

Wow, verkar vara fantasy-mysiga historier!

Det ska jag kolla upp. Romanerna först kanske...

Undrar om de finns att låna på bibliotek?

Postat av: Sminkan
Publicerad 2010-09-15 17:53:15

Andrea! Romanerna finns absolut att låna, den första dessutom på svenska.

Postat av: Vikab
Publicerad 2010-09-16 19:07:55

Roligt med boktips också, speciellt som urban fantasy är min nuvarande favoritgenre. Beställde precis hem "Tithe".

Postat av: Sminkan
Publicerad 2010-09-16 21:00:41

Vikab! Åh, vad kul om du gillar våra boktips!!

Postat av: Emma P
Publicerad 2010-09-16 22:03:23

Åh Holly är så bra, älskar holly! Bra inlägg dessutom! Fick lite kalla kårar när jag läste och det är ett bra betyg:)

Postat av: Sminkan
Publicerad 2010-09-16 22:12:47

Emma! Holly är bäst!


Vad roligt att du vill kommentera, vi älskar kommentarer! För enkelhetens skull så besvarar vi alla kommentarer här på vår egen blogg, då vi tycker det blir enklare att följa diskussioner på så sätt. Hälsningar Sminkan och Emma
Kommentera inlägget här

« Namn
« E-post (visas ej)
« Hemsida/Blogg
« Kommentar
Kom ihåg mig?

Om


sminkan_@hotmail.com

emmap85@live.se

Sminkan

Hej! Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma. Sminkan startade bloggen 2007 och Emma blev permanent medbloggare 2008.


bloglovin

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela