Sminkan och Emma

Nagellack, nagellack och åter nagellack blir det på den här nagellacksbloggen! Ibland dyker det även upp smink och lite annat smått och gott. Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma.

Blue Girl av Charles de Lint

Publicerad 2010-05-17 05:47:43 i Boktema 2010,


Sista boktemat för i vår. Efter idag blir det en paus över sommaren så vi får återhämta våra krafter och hinna ikapp med läsningen. Eller okej, läsningen är inte ett problem, men tid och energi. Vi tänker dock komma tillbaka med bokteman i höst så frukta inte, fler boktips kommer delas ut och tolkningar av böckerna kommer att sminkas!

Charles de Lint är en av de författare som var med och skapade den urbana fantasyn med sin serie om staden Newford. Det här är en av de senare av hans böcker och den utspelar sig, så klart, också i Newford! Boken handlar om Imogene, en 17 årig tjej som flyttar till den lilla staden Newford efter att ha levt ett ganska vilt liv och hängt med ett halvkriminellt gäng i Tyson. Det hela påminner en hel del om upplägget i Buffy, ni vet, Buffy har ju också blivit relegerad från skolan och hennes mamma är orolig för hennes umgänge och flyttar till lilla Sunnydale för att Buffy ska få en ny start. Exakt samma upplägg här men med Imogene, hennes mamma och bror. De flyttar och livet ska bli lugnare, men vi vet ju hur livet blev för Buffy i Sunnydale. Samma igen, livet blir inte lättare för Imogene i Newford.

Imogene börjar i skolan, blir omedelbart utsatt för "innegängets" hån (tänk Cordelia) för att hon ser ut som hon gör. Punkig, kaxig och med tatueringar och piercings. Imogene är dock en tuff tjej som kan stå på sig. Hon hittar snart en kompis i tafatta Maxine (tänk Willow här) och de två blir bästa vänner. Det innebär att Imogenes betyg blir bättre eftersom Maxine är en plugghäst. Mamma är glad och på ytan verkar allt bra. Det är dock så att det i skolan finns ett spöke. Adrian heter han och han blir omdelebart förälskad i Imogene (Ja, tänk Xander men i andeform) och hans intresse för henne gör att hennes liv totalt förändras.

Adrian har en uppsättning vänner som är husalver. Brownies. De har varit försummade så länge att de inte längre är pålitliga och goda. När Adrian vill få kontakt med Imogene hjälper husalverna honom men med resultatet att Imogene får den oönskade uppmärksamheten av en sorts skuggvarelse som slukar dem med starkt lysande auror. Imogene har varit "älvskådare" som barn och nu får hon åter kontakt med sin barndomsvän Pell-mell. Pell-mell är en sorts kaninliknande varelse som vill skydda Imogene från skuggvarelsen. Pell-mell, Maxine och Imogene blir tvugna att komma på ett sätt att besegra skuggan för att Imogene ska kunna leva och ett sätt är att inta en sorts blompollen från Fairy. Det leder dock till att Imogene färgas blå. Hennes hud blir mörkblå, faktiskt, och det går inte bort så lätt. Vilken tur att det är halloween och på halloween kan ju även spöken få kroppslig form. Det blir en spännande natt där fler än ett problem måste lösas. Ska de besegra skuggvarelsen? Ska Adrian äntligen kunna släppa taget om sin existens i den här världen? Ska Maxine kunna reda ut sina problem med sin mamma som är fruktansvärt överbeskyddande och kontrollerande? Och vad ska hända med Imogene efter att hon slagit ner och knivhotat skolans fotbollsback? Ja, dessa och många andra spännande frågor får ni svaret på i boken The Blue Girl.

Det är inte Charles de Lints bästa bok, men den är helt okej. Emma säger att det är en 3:a och det håller jag med om. Den börjar bättre än den slutar men den är helt okej som förströelse om man är mellan läsprojekt. Jag gillar Imogene, det är cool hjältinna som jag kan identifiera mig med. Det är nog bokens stora behållning.

Kommentarer

Postat av: Emma P
Publicerad 2010-05-17 22:38:21

Japp, den känns som en klar trea. En sak jag tycker är kul är att Imogene blir blå bokstavligt talat. jag var övertygad om att hon endast var blå bildligt innan jag läste...


Vad roligt att du vill kommentera, vi älskar kommentarer! För enkelhetens skull så besvarar vi alla kommentarer här på vår egen blogg, då vi tycker det blir enklare att följa diskussioner på så sätt. Hälsningar Sminkan och Emma
Kommentera inlägget här

« Namn
« E-post (visas ej)
« Hemsida/Blogg
« Kommentar
Kom ihåg mig?

Om


sminkan_@hotmail.com

emmap85@live.se

Sminkan

Hej! Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma. Sminkan startade bloggen 2007 och Emma blev permanent medbloggare 2008.


bloglovin

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela