Sminkan och Emma

Nagellack, nagellack och åter nagellack blir det på den här nagellacksbloggen! Ibland dyker det även upp smink och lite annat smått och gott. Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma.

Lament, The Faerie Queen's Deception

Publicerad 2010-03-01 12:34:25 i Boktema 2010,

Det är första mars idag och det är också måndag. Dags för boktema alltså!

Lament, the Faerie Queen’s Deception, av Maggie Stiefvater är en av de där urbana fantasyhistorierna som handlar om tonåringar som en dag upptäcker att älvorna, eller féfolken, lever parallellt med oss men osynliga för de flesta människor. Samma idé som alltså utforskats av både Holly Black och Melissa Marr och de har ju redan förekommit här i boktemat. Kan man få för mycket av älvor då? Nej, vi tycker inte det. Både jag och Emma är helt inne i en älvperiod och jag har redan ögonen på några nya romaner att läsa som utspelar sig med liknande förutsättningar.

Det handlar om Deirdre, en ung tjej som är otroligt skicklig musiker, hon spelar harpa av alla bisarra instrument för en modern tonåring. Dessutom har hon en väldigt vacker sångröst. En dag upptäcker hon att det runt omkring henne hela tiden dyker upp fyrklöver. Dessa fyrklöver finns på de mest bisarra ställen och dessutom möter hon några underliga figurer, bland annat vackre Luke, som drar in henne i något okänt, kanske till och med farligt. Luke är dock så lockande att Deirdre glömmer allt annat och bara vill vara med honom. Samtidigt som hennes förälskelse djupnar upptäcker hon att hon har vissa telekinetiska förmågor och att de mystiska personer som börjat omge henne är älvor ledda av drottningen som också heter Deirdre. Den drottningen har Lukes själ fängslad sedan hundratals år och använder Luke, som ändå någonstans fortfarande är människa, att döda de människor som hotar drottningen och hennes hov. Av någon anledning är Deirdre ett hot och Lukes uppdrag är att döda henne. Deirdre är nämligen det drottningen en gång var, en Cloverhand, en person med magiska krafter som kan se älvorna men ändå är människa.

Deirdre har en bästa vän, James, som ungefär samtidigt börjar visa tecken på att ha en viss förmåga att förutsäga framtiden. Den förmågan är dock luddig och mest ger den James en varning om att Deirdre är i fara. Deirdre vill inte lyssna på James varningar och fortsätter och fördjupar sin relation med Luke, även efter att hon får veta att han är en mördare och att hans drottning vill se henne avrättad av hans hand. Självklart dras det hela till en punkt där Luke måste göra ett val och även Deirdre ställs inför svåra beslut. Kan hon rädda Lukes själ? Kan hennes kärlek till Luke ha en framtid? Och James som också älskar henne, hur ska hon göra med honom?

Det finns en del lösa trådar i Stiefvaters debutroman, men den gav mersmak. Både jag och Emma har läst del två, Ballad, som kanske kommer som boktema en annan gång. Gillar man älvor, omöjlig kärlek och tonåringar som även brottas med problem som knepiga föräldrar och släktingar, skola och vänskap så är det absolut läsvärt. Emma och jag hade dock lite delade mening om just Lament. Jag blev inte så tagen, skulle ge boken godkänt men inte mer, men Emma var mer förtjust. Ballad, del två alltså, var dock enligt oss båda mycket bra. Helt klart godkänt alla fall, för Maggie Stiefvaters debutroman.

Kommentarer


Vad roligt att du vill kommentera, vi älskar kommentarer! För enkelhetens skull så besvarar vi alla kommentarer här på vår egen blogg, då vi tycker det blir enklare att följa diskussioner på så sätt. Hälsningar Sminkan och Emma
Kommentera inlägget här

« Namn
« E-post (visas ej)
« Hemsida/Blogg
« Kommentar
Kom ihåg mig?

Om


sminkan_@hotmail.com

emmap85@live.se

Sminkan

Hej! Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma. Sminkan startade bloggen 2007 och Emma blev permanent medbloggare 2008.


bloglovin

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela