Sminkan och Emma

Nagellack, nagellack och åter nagellack blir det på den här nagellacksbloggen! Ibland dyker det även upp smink och lite annat smått och gott. Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma.

OT men på begäran: Apelsin cheesecake

Publicerad 2010-07-15 22:31:59 i Allmänt,


Det här inlägget trodde jag inte jag skulle skriva, men om nu så pass många vill ha recept så kan jag ju inte vara snål med det. Jag höftar lite när jag bakar, men ungefär så här gjorde jag:

Botten:
Så många pepparkakor man tycker sig behöva och så flytande margarin eller smör tills man får lämplig konsistens och den tjocklek man vill ha på botten. Ja, man smular ju pepparkakorna, men det är ju samma sak som att göra en "vanlig" botten med Digestive.

Förgrädda botten på 175 grader i tio minuter. Titta på botten för att se när det är klart. Det här beror ju lite på tjockleken och så.

Fyllning:
600 gram philadelphia (Går bra med mndre om man vill det, jag brukar köra två askar och då blir det 600 gram).
1 dl socker (Vill man ha det sötare tar man mer och tvärtom)
lite salt (Smaka på smeten och använd sunt förnuft. Det handlar väl om en halv tesked eller så)
lite vaniljsocker (kan uteslutas, annars efter smak. Jag tar ca en tesked)
Rivet skal av en apelsin (tvätta apelsinen innan!)
Pressad saft av en apelsin (ca 1 dl)
Ibland har jag i en matsked maizena om jag är orolig att fyllningen blir för lös men det brukar gå ändå. Beror lite på hur mycket apelsinsaft det blir.
2 ägg

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke. När den är slät och fin hälls den i formen och så in i ugnen ca 45-50 minuter, kanske lite mer. Låt svalna.

Garnering:
När kakan är sval kan man breda på ett tunt lager apelsinmarmelad eller vad man nu vill ha. Jag har marmelad med ett gelétäcke här. Gelétäcket gör man med ca 2 dl apelsinjuice som man sjuder med ett par-tre gelatinblad i och sen när vätskan svalnat till rätt temperatur och börjat tjockna slår man den över kakan. Det är väldigt vakcert att lägga t.ex jordgubbar, hallon eller nektarinklyftor tunt skurna på cheesecaken och slå gelétäcket över. Bara fantasin kan sätta gränser här!

Lätt som en plätt som en pannkaka.

Jag brukar variera mig rätt mycket, man kan ju tillsätta vad som helst i en cheesecake. Choklad, citron, bär... Om man har i mycket vätska (t.ex bär eller saft som ska ge smak) kompenserar man det lätt med maizena. Bara att experimentera. Och botten går ju att göra av alla smulbara kex och kakor. Cheesecake går det inte att misslyckas med.

Just ja, det är lämpligt med en form som har avtagbar kant...

Om

Sminkan

Hej! Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma. Sminkan startade bloggen 2007 och Emma blev permanent medbloggare 2008.


bloglovin

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela