Sminkan och Emma

Nagellack, nagellack och åter nagellack blir det på den här nagellacksbloggen! Ibland dyker det även upp smink och lite annat smått och gott. Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma.

Hans Majestäts Drake

Publicerad 2010-02-22 05:45:47 i Boktema 2010,


Idag har vi ett boktema för alla oss drakälskare! Drakar är en passion för mig och Emma. Hon önskar ju till och med att hennes häst skulle vara en drake. Med tanke på hästens temperament misstänker jag att det är en drake också, i någon sorts kamoflage. Samma sak gäller för övrigt mina katter. Jag tror att mycket av det som lockar med böcker om drakar är just det band som uppstår mellan drake och drakryttare/husse. Man känner igen sig i det och förstår det bara allt för väl när man tittar på sina egna djur som ju är så mycket mer än "bara" djur. Sen har ju drakarna en fördel inom fiktionen för de kan ju prata. Nog för att jag förstår mycket av det mina katter säger till mig ("inte lax idag igen, mamma, ge mig tonfisk", "Lillan är dum mot mig och jag har suttit i garderoben i två timmar innan du kom hem och räddade mig" och "nej, jag vill inte pussas nu" är exempel på olika fraser min äldsta katt brukar leverera) men en hel del frågor får man inte svar på lika lätt. 

Dagens boktips och boktema är alltså Naomi Noviks första bok i serien om Temeraire och kapten William Laurence. Den utspelar sig i Europa på Napoleontiden och är kryddad med verkliga historiska personer och slag, men lite twistat för att passa in i fantasygenren. Det här är en verklighet där drakar är i människans tjänst och fungerar främst som en sorts stridsskepp inom flygvapnet. Det finns många olika sorters drakar, stora och små och med varierande förmågor. Vissa kan spotta frätande syra, andra eld. Några kan se i mörkret och några fungerar som snabba kurirdrakar. Flygvapnet ses dock på med viss nedlåtenhet då folk i allmänhet är lite rädda för drakar och inte förstår det otroligt starka band som blir mellan kaptenen på en drake och hans drake.

William Laurence är yngste sonen till en baron. Inget att ärva alltså, varken titel, pengar eller gods, och valet för hans karriär har fallit på flottan. Fjorton år gammal har han fått gå till sjöss och nu är han en kapten, omtyckt av sin besättning och ganska framgångsrik på det han gör. Han ser fram emot att gifta sig med en flicka han känner hemifrån så fort han tjänat ihop tillräckligt med pengar. Han är en man hårt präglad av god uppfostran och de normer som styr hans samhällsklass vid den här tiden och han är väldigt moralisk och plikmedveten. En dag övertar hans skepp ett franskt skepp efter en kort strid och i lasten på det franska fartyget finner man en överraskning. Ett nästan kläckningsfärdigt drakägg. Drakar måste selas snabbt efter kläckning för att bli tama och användbara för människan. Man beslutar dra lott om vem som ska få livet förstört. Att få en drake är nämligen detsamma som att ge upp alla drömmar om familjeliv eller status i samhället. Det innebär att man får bo på en förläggning långt borta från sällskapslivet och som sagt, folk ser inte direkt upp till flygkåren. Laurence lägger sitt eget namn i lottningen, men ser lättad att någon annan drar "nitlotten". Dessvärre vill ödet, eller draken, annorlunda och det blir ändå Laurence som får uppdraget att sela på den lilla svarta drakungen när den kläcks. Av Laurence får den namnet Temeraire och under veckorna ombord på skeppet innan de når hamnen så förändras Laurence liv. Det är en fantastisk vänskap som växer fram och snart saknar de offer han tvingas göra vad gäller framtiden betydelse för honom. Temeraire är familj och framtid för honom. De båda flyttar till en förläggning i Skottland för att snabbt läras upp för flygstrider och ganska snart tvingas de också delta i strider då Napoleons arméer rycker närmare och närmare. De lär känna andra drakar och kaptener, bland annat de kvinnliga kaptenerna som flygvapnet hemlighåller då det "inte går att ha kvinnor i armén" men man måste göra undantag eftersom en viss drakras, de syraspottande långvingarna, bara accepterar kvinnliga kaptener. Mycket av Laurence fördomar och tidens idéer möter här en annan, utmanande, verklighet han inte kan blunda för. Dessutom är Napoleon upprörd över att hans drake, skickad som en gåva från Kina, beslagtagits av britterna. Olika konflikter, både psykologiska och politiska, gör att man har stor behållning av historien även som vuxen läsare. Karaktärerna är trovärdiga, miljön väl beskriven med stort historiskt kunnande från Noviks sida, vilket gör det extra rolig att läsa.

Naomi Noviks serie om draken Temeraire och kapten Laurence har vunnit läsares hjärtan i hela världen. Jag föll totalt för boken efter att att ha värjt mig länge mot att läsa fantasy satt i en historisk tid men det fungerar ypperligt. Nu har jag läst de första fyra böckerna på svenska och ser fram emot den femte delen som kommer snart. På engelska finns redan fler delar att få tag på.

Kommentarer

Postat av: Emma P
Publicerad 2010-02-22 11:37:52

Bra text Sminkis! och gud vad skönt att den sparades, hade aldrig kunnat skriva lika bra och ingående...

Postat av: Aida
Publicerad 2010-02-24 16:32:28

Kanske man ska börja läsa sådant då? Hihi! Otroligt kreativ sminkning, riktigt fint!


Vad roligt att du vill kommentera, vi älskar kommentarer! För enkelhetens skull så besvarar vi alla kommentarer här på vår egen blogg, då vi tycker det blir enklare att följa diskussioner på så sätt. Hälsningar Sminkan och Emma
Kommentera inlägget här

« Namn
« E-post (visas ej)
« Hemsida/Blogg
« Kommentar
Kom ihåg mig?

Om


sminkan_@hotmail.com

emmap85@live.se

Sminkan

Hej! Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma. Sminkan startade bloggen 2007 och Emma blev permanent medbloggare 2008.


bloglovin

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela