Sminkan och Emma

Nagellack, nagellack och åter nagellack blir det på den här nagellacksbloggen! Ibland dyker det även upp smink och lite annat smått och gott. Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma.

Arra – Legender från Lavora

Publicerad 2010-02-15 05:46:45 i Boktema 2010,


I den lilla byn Simora, i landet Lavora, föds en dag ett flickebarn, Arra. Den lilla flickan kommer till världen i en stor familj, hon blir den åttonde i syskonskaran och hon är inget önskat barn. Hennes mor som avstår från sin önskan att lägga ut den nyfödda flickan i skogen till de vilda djuren, avstår också från att ge flickan någon typ av uppmärksamhet. Ingen i Arras familj har egentligen tid för den lilla flickan, ingen bryr sig om att prata med henne eller lyssna på henne, vilket får till följd att Ara helt enkelt inte lär sig att tala. Ytterligare en följd av Arras osynlighet i hemmet är att ingen i familjen upptäcker att Arra inte gett ifrån sig ett enda ljud förrän flickan är flera år gammal. När upptäckten görs är familjen övertygad om att flickan är en ofärdig, och att hon till och med bär det onda ögat och de behandlar henne därefter.


Men Arra är långt ifrån dum eller ofärdig. Den lilla flickan växer upp ensam ute i skogen och där lär hon sig att lyssna till alla de fantastiska sånger som naturen har att erbjuda så som eldens sång och jordasången. Då Arras moder kommer på flickan med att fläta korgar av gräs, inser hon att flickan kanske inte är helt värdelös, och Arra blir därmed korgflätare. En dag brinner dock hennes hemgård ner vilket får till följd att Arra får flytta till den vita staden Lagora, till sin gifta syster Evia. Där väntar en svår tid för Arra. Den brist på uppmärksamhet hon fick i hemmet är ingenting mot den hårda behandling hon stöter på i systerns hem. Men denna tid blir inte enbart svår för. Arra byter ut korgflätandet mot vävkonsten och hon blir därmed Arra väverskan. Hennes förmåga att iaktta kommer här väl till pass då hon blir den första och den främsta att väva bildvävar i Lagora, något som inbringar stora summor pengar till systerns hushåll, pengar som tyvärr inte hjälper särdeles.


En annan mycket viktig händelse i Lagora, på många sätt mycket viktigare än hennes vävkonst, är att Arra möter Surando, den vackre men föga lyckliga prinsen av Lavora. I och med deras möte träffar hon för första gången en annan människa som inte förväntar sig ofärdighet och dumhet av henne, och på så sätt så tillägnar sig den då redan vuxna Arra, äntligen talets gåva. Surando blir Arras vän och så småningom även mer än så, men situationen är inte okomplicerad. Till följd av de spända förhållandena med det angränsande och mycket mäktiga riket Urundien, tvingas Surando att ingå en förlovning med den urundiska prinsessan Evendilana, något som får viktiga följder för både Arra, Surando och hela Lavora.


Arra - Legender från Lavora är en fantastiskt vacker bok som både Sminkan och jag har läst med stor behållning. Den lilla flickan, och senare också unga kvinnans öde berör verkligen och den här boken är så vacker att den verkligen är något i hästväg. Det rör sig här inte om fantasy på samma sätt som det ofta gör i våra bokteman, men boken har ändå många magiska inslag och kan troligtvis uppskattas av en bred publik just för sin mångsidighet.

 

// Emma

Kommentarer


Vad roligt att du vill kommentera, vi älskar kommentarer! För enkelhetens skull så besvarar vi alla kommentarer här på vår egen blogg, då vi tycker det blir enklare att följa diskussioner på så sätt. Hälsningar Sminkan och Emma
Kommentera inlägget här

« Namn
« E-post (visas ej)
« Hemsida/Blogg
« Kommentar
Kom ihåg mig?

Om


sminkan_@hotmail.com

emmap85@live.se

Sminkan

Hej! Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma. Sminkan startade bloggen 2007 och Emma blev permanent medbloggare 2008.


bloglovin

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela