Sminkan och Emma

Nagellack, nagellack och åter nagellack blir det på den här nagellacksbloggen! Ibland dyker det även upp smink och lite annat smått och gott. Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma.

Boktema: Tithe - A Modern Faerie Tale

Publicerad 2009-03-20 07:10:57 i Boktema 2009,


Det är fredag och dags för boktema här hos Sminkan! Holly Black heter en författare som jag och Emma båda älskar lika hämningslöst! Hon har skrivit en trilogi med böcker som dessvärre inte finns översatta till svenska. Eller jo, del ett finns översatt och fick den extremt fåniga svenska titeln "Mörkrets Tjänare".

På engelska heter den Tithe - a modern faerie tale och handlar om en lite vilsen tjej på 16år som av olika anledningar hamnar hos sin mormor i New Jersey tillsammans med sin ganska misslyckade mamma. När hon väl kommit tillbaka till den plats hon växte upp som barn kommer också minnen tillbaka av de "låtsas vänner" hon haft. Men det var inte låtsas vänner, det var verkligen älvor.
Kaye, som tjejen heter, stöter också ihop med en riddare från det mörka hovet, det osignade, unseelie court, och hon förälskar sig i honom.
Det är en kärlekshistoria som inte är helt okomplicerad. Hon är människa och han är något helt annat. Dessutom är han tvungen att tjäna det mörka hovets drottning Nicnevin och han har även dödat vänner till Kaye. Han är ingen ofarlig varelse att inleda en förbindelse med. Kaye lyckas dock få en oerhörd makt över honom, en makt som kanske kan rädda hennes liv då hon blir en bricka i spelet mellan det signade och det osignade hovets båda drottningar.
Förutom detta så kämpar Kaye med sin känsla av utanförskap och upptäcker att hon kanske inte är alldeles vad hon synes vara. Är det inte ibland ett grönt ansikte som tittar tillbaka på henne i spegeln? Kanske är det så att Kaye själv är en del av Folket, en bortbyting som är på väg att bryta sig ur sin människohamn.

Tithe är den första delen av tre. Holly Black har också skrivit Valiant och Ironside.
I Valiant är det en annan ung kvinna, Valerie, som inte riktigt passar in i sin miljö hemma i New Jersey. Hon är sportig och inte särskilt fåfäng. En pojkflicka. En dag upptäcker hon sin pojkvän i armarna på sin mor och detta får henne att, ganska planlöst, lämna sitt hem och bo bland andra missanpassade ungdomar på gatan. Genom dem får hon vetskap om att det mitt i New York finns älvor, troll och andra väsen av Folket. De som av olika anledningar är i exil från sina respektive hov. För att klara sig i New York, en stad full av järn som ju är ett gift för Folket, så behöver de en medicin, en tinktur som skapas av ett troll under en bro. Denna medicin är en hett eftertraktad drog för dessa ungdomar och de stjäl lite av den medan de, i trollets tjänst, levererar den till stadens alla väsen. Samtidigt börjar någon förgifta de väsen som får tinkturen och misstankarna faller på trollet Ravus.

Valerie är i tjänst hos trollet efter att hon och hennes väninna upptäckts när de försökt stjäla av tinkturen. Med hjälp av Ravus tränas hon också i svärdfäktning och blir mer och mer en riddare. Smeknamnet hon fått, Valiant, passar henne bättre och bättre. Och, vartefter vi läser förstår vi, precis som i Tithe, att det inte alltid går så lätt att gissa vem som är ond och god i älvornas värld. Mörkt eller ljust hov, fager eller ful? Det är inte alltid så lätt att känna igen vare sig godhet eller kärlek.

I den sista delen, Ironside, möter vi Kaye och hennes Roiben igen. Det drar ihop sig för kröning av kungen av det mörka hovet och intrigerna tätnar. Kommer Silarial, det signade hovets drottning att avstå från krig mot sin förre älskare och riddare Roiben? Och kommer Kaye verkligen kunna ha ett förhållande med Roiben och ändå ha ett liv i människornas värld? Och hur ska hon göra egentligen? Ska hon berätta för sin mamma att hon är en bortbyting? Och hur kommer mamma reagera då? Det är mycket som är komplicerat i Kayes liv och hon hamnar åter igen mitt uppe i en farlig härva av älvpolitik, lögner och svek.

Det här är tre otroligt bra, spännande böcker som jag, hur underligt det än låter, kan känna igen mig i. Jag gillar de komplexa karaktärerna och att historien inte är alltör sockrad. Läs dem! Visst står de i vissa fall på ungdomshyllan, men tro mig, jag är snart 36 och fann mycket nöje i dem! Gillar du fantasy är det här helt klart värt att sätta tänderna i!

Kommentarer

Postat av: Emma P
Publicerad 2009-03-20 09:33:46

Åh så bra!!! Jag blir helt exalterad av dessa böcker, de är så bra! Alla borde läsa dem, alla!

Postat av: Lina
Publicerad 2009-03-20 14:00:10

Oh det låter ju otroligt bra! Ska genast spana in!

Postat av: Sminkan
Publicerad 2009-03-20 14:58:22

Emma! Visst är de enastående bra!!!Lina! Ja! Läs!!


Vad roligt att du vill kommentera, vi älskar kommentarer! För enkelhetens skull så besvarar vi alla kommentarer här på vår egen blogg, då vi tycker det blir enklare att följa diskussioner på så sätt. Hälsningar Sminkan och Emma
Kommentera inlägget här

« Namn
« E-post (visas ej)
« Hemsida/Blogg
« Kommentar
Kom ihåg mig?

Om


sminkan_@hotmail.com

emmap85@live.se

Sminkan

Hej! Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma. Sminkan startade bloggen 2007 och Emma blev permanent medbloggare 2008.


bloglovin

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela