Sminkan och Emma

Nagellack, nagellack och åter nagellack blir det på den här nagellacksbloggen! Ibland dyker det även upp smink och lite annat smått och gott. Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma.

Sagan om klanen Otori

Publicerad 2009-03-06 16:16:11 i Boktema 2009,


Lian Hearn är en pseudonym för ungdomsboksförfattaren Gillian Rubinstein. Hon är född i England och bosatt i Australien.  Efter att ha fått ett stipendium för att åka till Japan ångades hon så pass att hon vid femtio års ålder lärde sig japanska. Hon startade skrivandet av Sagan om klanen Otori, en fiktiv romansvit med fantasyinslag, som ändå bär stark prägel av den japanska historien vad gäller dess myter, religion, könsroller och andra traditioner. Det är den feodala, medeltida historien hon inspirerats av. Samurajtiden. Vem lockas inte av den?

Första boken, Över näktergalens golv, handlar om Tomasu, en pojke som lever med en sekt som kallas "de gömda". En dag kommer en krigsherre till byn och dödar alla utom den unge Tomasu som möter Otori Shigeru, en herreman som adopterar Tomasu, ger honom namnet Takeo och tar med pojken till sitt land. Där uppfostras han av en man som heter Muto Kenji. Han tillhör "släktet" och vill ta med sig Takeo till Släktets by. Släktet är en sorts ninjakrigare och lönnmördare med speciella förmågor. Muto Kenji berättar för Takeo om hans far, en mördare med speciella krafter. Krafter Takeo ärvt.

Samtidigt får vi följa den vackraste kvinnan i världen, Shirakawa Kaede. Hon är gisslan hos den krigsherre som utplånade de gömdas by i bokens början. Hon har rykte om sig at tvarje man som åtrår henne kommer att dö och man planerar att låta döda Shigeru, Takeos adoptivfar. Shigeru tar med sig Takeo för att hälsa på sin blivande brud, ovetandes om de planer som finns på att bringa honom om livet.  Kaede hamnar i en fruktansvärd situation när hon försvarar sig mot ett våldtäktsförsök och kärlek uppstår mellan henne och Takeo. En omöjlig kärlek...

När första boken är slut har de tvingats åt olika håll av ödet, Takeo är på väg till Släktet för att lära sig om sin förmåga. I andra boken, På kudde av gräs, och i den tredje, Under lysande måne,  får vi följa honom och den svåra väg han tvingas ta. Att tillhöra släktet, att bli en lönnmördare, går stick i stäv med de närmast kristna värderingar han lärt sig som barn. Vi får även följa Kaedes historia. Hur ska det gå? Ska de kunna trots klanernas motstånd och kunna leva tillsammans? Kärlekshistorien är väldigt välskriven och även det politiska intrigerna och maktspelen. Det låter kanske inte så spännande, men det är det. Man fångas och vävs in i historien . Det är välskrivet och vackert och det ger en inblick i en fantastisk värld.


Tanken var, precis som med Eragon, att det skulle bli tre böcker. De  tre jag läst. Men precis som Christopher Paolini så fick Lian Hearn ett ryck och skrev mer. En fjärde del, Vid hägerns skarpa skri, som jag ännu inte hunnit läsa själv. Den ligger på landet och väntar på påsklovet. Den har i och för sig väntat länge nu, men tiden verkar aldrig räcka till... Det finne även en så kallad prequel, en bok som utspelar sig innan den första boken. Den heter Och himlens vida väv och den har jag inte ens hunnit köpa än. Jag är lite seg ibland... Hur som helst, läs dessa böcker! De är en fascinerande blandning av japansk feodalism och samurajtraditioner, fantasy med ninjor och en vacker, vacker kärlekshistoria med många hinder att övervinna.

Kommentarer

Postat av: Emma P
Publicerad 2009-03-06 22:41:30

Superbra inlägg! Och så himla fina bilder, älskar särskilt den sista, klar mysfaktor! Och jag gillar böckerna massor!

Postat av: Kajalpennan
Publicerad 2009-03-07 09:09:20

Vilken tjusig lampa!

Postat av: Sminkan
Publicerad 2009-03-07 10:20:36

Emma! Du anar inte vad hårt jag kämpade mot alla spoilers och så... Ja, sista bilden är från landet. Mitt vardagsrum.



Kajalpennan! Ja, visst är den. Jag gillar fotogenlampor!

Postat av: Kajalpennan
Publicerad 2009-03-09 07:40:53

Använder du den med?

Postat av: Sminkan
Publicerad 2009-03-09 17:34:23

Kajalen! Lampan? Ja, det är klart!

Postat av: Petra
Publicerad 2014-12-08 11:32:04

HAHA!! Jag viste det! Jag visste att de skulle bli kära någon gång! Cx

förlåt överreagerar lite när jag faktiskt har rätt i något :P

och tack för faktan det var jätte bra skrivet (tummen up)!!


Vad roligt att du vill kommentera, vi älskar kommentarer! För enkelhetens skull så besvarar vi alla kommentarer här på vår egen blogg, då vi tycker det blir enklare att följa diskussioner på så sätt. Hälsningar Sminkan och Emma
Kommentera inlägget här

« Namn
« E-post (visas ej)
« Hemsida/Blogg
« Kommentar
Kom ihåg mig?

Om

Sminkan

Hej! Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma. Sminkan startade bloggen 2007 och Emma blev permanent medbloggare 2008.


bloglovin

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela