Sminkan och Emma

Nagellack, nagellack och åter nagellack blir det på den här nagellacksbloggen! Ibland dyker det även upp smink och lite annat smått och gott. Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma.

Wondrous Strange av Lesley Livingston

Publicerad 2010-03-15 05:44:53 i Boktema 2010,


Nu är dags för ännu en bok om älvor, eller fairies om vi ska vara petiga. Fairies är ju så mycket mer än Tingeling. Dagens älvor befinner sig i New York, eller porten mellan Fairie och vår värld finns där, mitt i Central Park. Porten ska vara stängd, det har Auberon, vinterhovets konung bestämt, men porten har sprickor och måste vaktas. För att vakta den har Auberon skapat ett litet elitgarde av bortbytingar. Dessa kallas hans Janusvakter. De är utrustade med svärd och magi i sina janusamuletter och de dödar alla av älvfolket som försöker ta sig in eller ut genom porten.

Kelley Winslow är en 17 år gammal tjej som vill bli skådespelerska. Hon har en plats på teater Avalon som inhoppare. Av en händelse får hon också chansen att ta rollen då primadonnan bryter benet och hon står inför sitt livs chans. Hon ska spela rollen som sommarhovets älvdrottning i Avalons uppsättning av En midsommarnattsdröm. Hon kan knappt tro det är sant! På teatern finns den lite mystiske Bob, en av skådespelarna, som verkar veta mer om En midsommarnattsdröm än vad som är naturligt. Och av någon anledning börjar allt mer onaturligt ske omkring Kelley.

I parken möter hon Sonny Flannery, en mystisk ung man hon omedelbart förälskar sig i. Hon hamnar också i ett antal underliga situationer, bland annat nästan drunknar hon när hon räddar en ponny ur dammen. Ponnyn följer henne hem, får namnet Lucky och parkerar sig i badkaret i Kelleys väninnas lägenhet. Den vill bara äta sockrade flingor och verkar inte alls vara en normal liten häst. Att Tyff, Kelleys modellvackra väninna, låter hästen vara kvar är redan det ett mysterium, men det visar sig snart att Kelleys hela liv kommer förändras för alltid. Ponnyn är en bäckahäst, väninnan Tyff en sommarälva, Sonny en av janusvakterna och Bob på teatern den Puck som en gång berättat om älvrikena för Shakespeare själv. Dessutom är Kelley inte heller mänsklig. Hennes föräldrar är vinterhovets kung Auberon och hösthovets drottning Mabh. Och Kelley hamnar mitt i ett drama där hennes nyfunna krafter hotas, hennes kärlek till Sonny ställs på hårda prov och där hon tvingas stoppa Herne och den Vilda Jakten innan hela New York kommer utplånas av dem.

Jag gillar att Kelley är barn till två ganska "mörka" monarker. Mabh är i och för sig mer begriplig i Wondrous Strange än i mycket annat fantasyinriktat där hon gärna bara är "ond" men Auberon, som här är den mäktigaste bland älvhovens kungar och drottningar, är svårare att förstå sig på. Den här boken är både underhållande och välskriven om man är förtjust i den typ av Urban Fantasy som jag och Emma gillar. Jag gillar att Livingston använder sig av Shakespeare i så hög grad. Jag har redan läst uppföljaren, Darklight, och kommer läsa nästa del också. Så, alla älvfolksfans, hugg en Wondrous Strange och ta reda på hur det ska gå för bäckahästen Lucky. :D


Kommentarer

Postat av: Emma P
Publicerad 2010-03-15 20:05:31

Fy vad du avslöjar! jag visste ju inte att hon var Mabhs dotter. Stackars Kelley, inte lätt att ha en sån satmara till mamma;)

Postat av: Nicole
Publicerad 2010-03-16 00:15:58

Asså jag blir imponerad utav er att ni läser så mkt, det är verkligen grymt...vill också börja läsa helt mkt men jag gör mig inte tid för det buuhuu :( men har ba mig själv att skylla :) i will fix it... soon... cred till er båda <3

Postat av: Sminkan
Publicerad 2010-03-16 21:13:11

Emma! Du får läsa snabbare! ;D



Nicole! Ja, läsningen prioriteras men det finns ju perioder då det verkligen kör ihop sig. Fast det är ju så kul att läsa!


Vad roligt att du vill kommentera, vi älskar kommentarer! För enkelhetens skull så besvarar vi alla kommentarer här på vår egen blogg, då vi tycker det blir enklare att följa diskussioner på så sätt. Hälsningar Sminkan och Emma
Kommentera inlägget här

« Namn
« E-post (visas ej)
« Hemsida/Blogg
« Kommentar
Kom ihåg mig?

Om

Sminkan

Hej! Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma. Sminkan startade bloggen 2007 och Emma blev permanent medbloggare 2008.


bloglovin

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela