Cernunnos

Ja, flickor, vad ska man göra för tolkning av dagens boktema? Det uppenbara är ju bålet på vilket Nuala brinner, men min favorit i historien är ju Cernunnos. Alltså blir det en inte alltför lyckad tolkning med honom som inspiration. Jag är inte riktigt nöjd men även om jag gjorde det här inlägget klart för några dagar sedan har jag inte haft tid att göra om sminket. Ja, ni vet ju vad som händer i mitt liv så jag tar inte det en gång till nu, men som sagt, jag skulle nog gjort om det här i vanliga fall och försökt göra det bättre.

Det är alla fall en enkel sotning med den svarta skuggan ur Brite Birds Sabina-trio och den gröna Hours, också från Brite Bird. Cream Cat som highlighter. Basen är GOSH! stiftskugga i beige. Väldigt basic. Skälet till färgvalet är att Cernunnos i Ballad är en sorts dödsrikets härskare och att han i vanliga fall kopplas samman med natur och djur vilket jag kopplade till färgen grönt. Sen gav jag mig på att rita horn. Det gick ju sådär, men ni kan väl använda er fantasi och låtsas att ni ser hjorthorn i min panna. :D


Cernunnos är alltså namnet på en keltisk gud. Man vet väldigt lite om honom faktiskt, men han förekommer ofta som dekoration på olika föremål och han dyrkades i hela den galliska världen. Han avbildas med hjorthorn och är ofta i sällskap med olika djur, t.ex den orm som är ett av hans attribut och även den är behornad. Man tror att Cernunnos hade med fruktbarhet att göra. Då föreställer man sig att guden föds på vintersolståndet, gifter sig med gudinnan på den vårfest som kallas Beltane (minns ni Avalons dimmor?) och sedan dör på sommarsolståndet. Han är alltså del av kretsloppet med födelse, liv, död och återfödsel i ett reinkarnationskretslopp. Alla fall tror man det inom t.ex den Gardnerska Wicca. Forskare menar att vi vet mycket lite om Cernunnos eftersom källorna är få. Man vet att namnet betyder den behornade, att han finns avbildad på hällristningar och olika föremål och att han framställs som en åldrad man, ofta med en pengapung och nästan alltid med olika vilda djur omkring sig, framförallt kronhjorten, förutom den tidigare nämnda ormen då. Eftersom han associeras till djur kallas han ofta för de vilda djurens gud. Det finns bara några få omnämnanden av honom i skriftliga källor så man får alltså tolka fram hans betydelse genom bilderna han förekommer på. Det är ormen som leder tankarna till dödsriket då ormen i många kulturer kopplas ihop med både kunskaper om det fördolda och dödsriket. Kronhjorten leder tankarna till jakt. Alla har vi väl hört talas om Herne the Hunter, den vilda jaktens behornade ledare? Många kopplar ihop Cernunnos med The Green Man såväl som Herne och andra naturgudar såsom t.ex den flöjtspelande Pan.

Här har jag lånat lite bilder från Wikipedia. Cernunnos med sin orm och de vilda djuren runt omkring.
Snart hoppas jag att vi får se Emmas tolkning som jag tror blir mycket mer sprakande än min! :D
Wow va fint! Magiskt!