Boktemat: Narnia
Andra boken ut i mitt och Sminkans boktema är precis som Twilight en hel serie. Denna gång rör det som om Narnia, en serie i sju delar av C.S. Lewis. Narniaböckerna är ingalunda nya på något sätt, den första boken Häxan och lejonet kom ut redan 1950. Den följdes sen av ytterligare sex böcker, varav Häxan och lejonet faktiskt är den andra boken i serien. Allra först utspelar sig Min morbror trollkarlen, som kom ut 1955. Ordningen är följande Min morbror trollkarlen (The Magician's Nephew), Häxan och lejonet( The Lion the Witch and the Wardrobe), Hästen och hans pojke (The Horse and His Boy), Caspian prins av Narnia (Prince Caspian), Kung Caspian och skeppet gryningen (The Voyage of the Dawn Treader), Silvertronen (The Silverchair) och Den sista striden (The Last Battle).

Många av er har säkert sett Häxan och lejonet som film eller serie och känner säkert till storyn. Lilla Lucy, yngst i syskonskaran kliver in i ett förtrollat klädskåp och når på så sätt det magiska landet Narnia, som tyranniseras av en elak häxa som har trollat evig vinter över landet. Den första boken är dock betydligt mindre välkänd. I Min morbror trollkarlen skickar Diggorys otäcka morbror, Diggory och grannflickan Polly till en plats som barnen kallar för skogen mellan världarna. Med hjälp av förtrollade ringar och magiska dammar kan barnen därifrån ta sig till ett antal olika världar som varken SAS eller Ryanair erbjuder resor till. Barnen kommer på så sätt i kontakt med den då helt nyfödda världen Narnia, men innan dess har de hunnit besöka ytterligare en värld och få med sig en minst sagt ovälkommen gäst. Barnen och deras sällskap kommer precis lagom till den nya världens födelse. Narnia är som ni nog redan vet ett mycket speciellt land. Det är landet där djuren kan tala, där det finns trädandar och flodandar, och där det lever såväl dvärgar som jättar och häxor. Och det är landet där det stora lejonet Aslan djurens konung råder.

Av någon anledning så har vissa av Narnia-böckerna fått väldigt mycket uppmärksamhet, medan andra har blivit nästan bortglömda när det kommer an till filmatisering och serieskapande. Just Min morbror trollkarlen är definitivt bortglömd, och det är synd, för det är här man får reda på mycket om varför Narnia är som det är. Varför talar djuren, varifrån kommer egentligen lyktstolpen som står i Narnias skog och var kommer den elaka vita häxan egentligen ifrån? Som ni säkert förstår så tycker jag att ni ska läsa den här boken. Ja jag tycker så klart att ni ska läsa alla böcker! Kanske framför allt Hästen och hans pojke, Kung Caspian och skeppet gryningen och Silvertronen, som nog är mina tre personliga favoriter. Men alla böckerna hör ihop, karaktärerna återkommer och även om tiden i Narnia förflyter på ett helt annat sätt än i vår värld så glömmer inte barnen som fått privilegiet att få besöka Narnia sina vänner, och landet och dess invånare glömmer heller inte dem.

Jag tycker att ni ska läsa Narnia för att det är världens bästa saga! Narnia är inte bara spännande och roliga, de presenterar även en fantastisk världsbild som jag tror att många kan lära sig mycket av. I Narnia är det ingen självklarhet att en pojke ska äga en talande häst, de talande djuren är fria och inte förslavade likt de stumma djuren i vår värld, det kan alltså precis lika gärna vara så att pojken tillhör hästen, i alla fall om vi får tro den talande hästen Bri i Hästen och hans pojke. Faktum är att Narnia på väldigt många sätt är väldigt jämställt. Djuren slåss vid människornas sida, som jämlika om det drar ihop sig till strid. Kvinnorna slåss självklart tillsammans med männen och djuren. För det mesta strävas det dock efter att lösa dispyter utan blodspilla. Böckerna är inte tillnärmelsevis lika krigisk som filmerna, där en liten stridscen på 2 sidor kan blåsas upp till enorma proportioner i filmen, ja ibland lägger de till och med till stridsscener, för att göra mer krigsfilmer av det. För om det är något som Narnia definitivt inte är så är det böcker om krig. Däremot så är det äventyrsböcker, böcker om magi och övernaturliga varelser, böcker om vänskap, om godhet, men också om ondska och grymhet. Men för det mesta så vinner det goda över det onda så klart, för så ska det ju vara i sagorna.







// Emma
En fantastisk bokserie! Minns hur spännande den var när man var barn och först mötte den!