Sminkan och Emma

Nagellack, nagellack och åter nagellack blir det på den här nagellacksbloggen! Ibland dyker det även upp smink och lite annat smått och gott. Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma.

Boktema: Drakryttaren

Publicerad 2009-04-10 12:28:45 i Boktema 2009,

Cornelia Funke är en barn- och ungdomsboksförfattare född 1958 i Tyskland. Hon är även illustratör och gör omslag och övriga illustrationer i sina böcker. Huvudsakligen har hon skrivit fantasy, och självklart är det en sådan bok som fångat mitt och Emmas öga.


Hon har vunnit många priser för sina böcker, bland annat för den jag och Emma läst, Drakryttaren. Mest känd är hon nog ändå för Bläckhjärta, en fantasyroman som nu även blivit film. Den har inte jag läst, men jag tror Emma gjorde det.

Drakryttaren är alltså den bok vi valde som veckans tema. Det är en förtjusande saga som handlar om en silverdrake, Lung, som lever i en regnig dal i norden tillsammans med sin familj. Silverdrakarna är olyckliga i denna dal. De blir på dåligt humör av regnet och de tvingas gömma sig från människorna. De ligger mest i sina grottor och längtar bort. Till sin hjälp har de kobolderna, en sorts sagoväsen som liknar katter och som älskar drakar och svamp men är ganska griniga till sin natur. Men, en dag bestämmer sig människorna för att befolka dalen och Lung inser att det enda sättet att rädda silverdrakarna är att hitta hem till den mytiska platsen Himlens Rand. Han tar med sig en kobold vid namn Svavelfäll och ger sig iväg ut i världen. Första stoppet blir i London där de ska skaffa fram en speciell karta. Där möter de pojken Ben. En rymling utan familj eller vänner. På något sätt blir Ben med på färden mot Himlens Rand och på så sätt blir han också Drakryttare.


Ett hot finns dock på deras väg. En gyllene drake, Nässelbrand, är skapad för en enda sak, att döda alla drakar. Det är han som för hundratals år sedan jagade bort alla drakar och tvingade dem att gömma sig från honom. Nässelbrand är ond som få och han gör sitt yttersta för att spionera på Lung och hans ryttare vartefter de närmar sig målet för sin resa. Ska Lung leda Nässelbrand raka vägen till de sista två platserna, Himlens rand och sin egen dal, där det ännu finns drakar för Nässelbrand att jaga och döda? Resan för Lung, Ben och Svavelfäll över halva jorden och låter dem möta många människor och sagoväsen. De möter sann vänskap och även svek och förräderi. De lär känna sig själva och varandra. Det är en vacker saga som jag varmt rekommenderar för barn och ungdomar, ja, även vuxna som ännu uppskattar att träda in i en sagovärld av liknande slag som C.S Lewis Narnia-serie.

Kommentarer

Postat av: Emma P
Publicerad 2009-04-10 12:49:38

Fint skrivet! Drakryttaren är så himla underbar! det här är en bok jag kommer att läsa fler gånger...


Vad roligt att du vill kommentera, vi älskar kommentarer! För enkelhetens skull så besvarar vi alla kommentarer här på vår egen blogg, då vi tycker det blir enklare att följa diskussioner på så sätt. Hälsningar Sminkan och Emma
Kommentera inlägget här

« Namn
« E-post (visas ej)
« Hemsida/Blogg
« Kommentar
Kom ihåg mig?

Om

Sminkan

Hej! Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma. Sminkan startade bloggen 2007 och Emma blev permanent medbloggare 2008.


bloglovin

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela