Sminkan och Emma

Nagellack, nagellack och åter nagellack blir det på den här nagellacksbloggen! Ibland dyker det även upp smink och lite annat smått och gott. Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma.

Boktemat: Narnia

Publicerad 2009-02-06 16:10:51 i Boktema 2009,

Andra boken ut i mitt och Sminkans boktema är precis som Twilight en hel serie. Denna gång rör det som om Narnia, en serie i sju delar av C.S. Lewis. Narniaböckerna är ingalunda nya på något sätt, den första boken Häxan och lejonet kom ut redan 1950. Den följdes sen av ytterligare sex böcker, varav Häxan och lejonet faktiskt är den andra boken i serien. Allra först utspelar sig Min morbror trollkarlen, som kom ut 1955. Ordningen är följande Min morbror trollkarlen (The Magician's Nephew), Häxan och lejonet( The Lion the Witch and the Wardrobe), Hästen och hans pojke (The Horse and His Boy), Caspian prins av Narnia (Prince Caspian), Kung Caspian och skeppet gryningen (The Voyage of the Dawn Treader), Silvertronen (The Silverchair) och Den sista striden (The Last Battle).


Många av er har säkert sett Häxan och lejonet som film eller serie och känner säkert till storyn. Lilla Lucy, yngst i syskonskaran kliver in i ett förtrollat klädskåp och når på så sätt det magiska landet Narnia, som tyranniseras av en elak häxa som har trollat evig vinter över landet. Den första boken är dock betydligt mindre välkänd. I Min morbror trollkarlen skickar Diggorys otäcka morbror, Diggory och grannflickan Polly till en plats som barnen kallar för skogen mellan världarna. Med hjälp av förtrollade ringar och magiska dammar kan barnen därifrån ta sig till ett antal olika världar som varken SAS eller Ryanair erbjuder resor till. Barnen kommer på så sätt i kontakt med den då helt nyfödda världen Narnia, men innan dess har de hunnit besöka ytterligare en värld och få med sig en minst sagt ovälkommen gäst. Barnen och deras sällskap kommer precis lagom till den nya världens födelse. Narnia är som ni nog redan vet ett mycket speciellt land. Det är landet där djuren kan tala, där det finns trädandar och flodandar, och där det lever såväl dvärgar som jättar och häxor. Och det är landet där det stora lejonet Aslan djurens konung råder. 


Av någon anledning så har vissa av Narnia-böckerna fått väldigt mycket uppmärksamhet, medan andra har blivit nästan bortglömda när det kommer an till filmatisering och serieskapande. Just Min morbror trollkarlen är definitivt bortglömd, och det är synd, för det är här man får reda på mycket om varför Narnia är som det är. Varför talar djuren, varifrån kommer egentligen lyktstolpen som står i Narnias skog och var kommer den elaka vita häxan egentligen ifrån? Som ni säkert förstår så tycker jag att ni ska läsa den här boken. Ja jag tycker så klart att ni ska läsa alla böcker! Kanske framför allt Hästen och hans pojke, Kung Caspian och skeppet gryningen och Silvertronen, som nog är mina tre personliga favoriter. Men alla böckerna hör ihop, karaktärerna återkommer och även om tiden i Narnia förflyter på ett helt annat sätt än i vår värld så glömmer inte barnen som fått privilegiet att få besöka Narnia sina vänner, och landet och dess invånare glömmer heller inte dem.


Jag tycker att ni ska läsa Narnia för att det är världens bästa saga! Narnia är inte bara spännande och roliga, de presenterar även en fantastisk världsbild som jag tror att många kan lära sig mycket av. I Narnia är det ingen självklarhet att en pojke ska äga en talande häst, de talande djuren är fria och inte förslavade likt de stumma djuren i vår värld, det kan alltså precis lika gärna vara så att pojken tillhör hästen, i alla fall om vi får tro den talande hästen Bri i Hästen och hans pojke. Faktum är att Narnia på väldigt många sätt är väldigt jämställt. Djuren slåss vid människornas sida, som jämlika om det drar ihop sig till strid. Kvinnorna slåss självklart tillsammans med männen och djuren. För det mesta strävas det dock efter att lösa dispyter utan blodspilla. Böckerna är inte tillnärmelsevis lika krigisk som filmerna, där en liten stridscen på 2 sidor kan blåsas upp till enorma proportioner i filmen, ja ibland lägger de till och med till stridsscener, för att göra mer krigsfilmer av det. För om det är något som Narnia definitivt inte är så är det böcker om krig. Däremot så är det äventyrsböcker, böcker om magi och övernaturliga varelser, böcker om vänskap, om godhet, men också om ondska och grymhet. Men för det mesta så vinner det goda över det onda så klart, för så ska det ju vara i sagorna.



// Emma

Kommentarer

Postat av: Sminkan
Publicerad 2009-02-06 16:12:59

En fantastisk bokserie! Minns hur spännande den var när man var barn och först mötte den!

Postat av: Marina
Publicerad 2009-02-06 16:31:10

Och jag har också värsta barndomsminnena från den här serien... kommer inte ihåg om jag läst alla, men jag tror inte det. Får en flashback tillbaka till biblioteket på min gamla skola... där samlades vi alla i hela skolan varje gång Stenmark åkte ett åk, och alla skrek så att taket lyfte varje gång han klarade sig ner utan att ramla, vilket ju var för det mesta... hö hö så gammal är jag!

Postat av: Sara
Publicerad 2009-02-06 16:53:06

Underbara böcker, och en fantastisk beskrivning av dem. Blir sugen på att rota fram dem och besöka Narnia igen! Ska bli spännande att se en FOTD med Narnia-tema :)

Postat av: Marie
Publicerad 2009-02-06 17:09:12

Jag skaffade hela den där utgåvan när jag var typ nio bast, läste första boken, tyckte de var jättetråkiga och har faktiskt inte läst dem sedan dess heller..

Men jag gillade Narnia-filmen!

Ser fram emot era makeuper!

Postat av: Emma P
Publicerad 2009-02-06 17:15:45

Sminkan: Ja jag var helt fast som barn, älskade och älskar fortfarande Narnia, det är en riktig kvalitetssaga!



Marina: Ja den är underbar! Och jag är övertygad om att den håller för omläsning även i vuxna år, så är det iaf för mig:) haha, kul minne:) Vet inte exakt hur gammal dte gör dig, men antar att du är lite äldre än jag;)



Sara: Ja jag håller helt med! Och vad kul att du tycker det! Då har jag lyckats i min beskrivning av boken alltså:)



Marie: Tyckte du? ja du, smaken är som baken:) jag såg först serien på tv och blev helt fast, och har varit fast sen dess mer eller mindre faktiskt. Filmerna är bra, men de lyckas inte riktigt fånga den speciella stämningen i Narnia-böckerna. Sen tycker jag ju att de är för krigiska med, men det är väl en smaksak. Ja jag ser fram emot Sminkans! Mina egna har jag ju koll på...

Postat av: Mayaline
Publicerad 2009-02-06 18:12:56

Dessa böcker är ju fortfarande är lika bra som när man var liten. Jag älskade verkligen tv-serierna som gick på Vinterlovsmorgon och de nya filmerna är ju också bra.

Postat av: CC
Publicerad 2009-02-06 19:22:16

Jag minns att jag läste böckerna som barn, men inte sedan dess.. men jag läser ju inte så mkt längre. Älskade första filmen på bio, andra sådär. Aslan är underbar, jag skulle behöva en egen Aslan som rådgivare :)



oh, hihi jag kollade också på Stenmark i skolan, dä ä bare å åk haha

Postat av: glamqueen
Publicerad 2009-02-06 21:28:49

ååå, Narnia! jag gav mig på den här bokserien i somras efter att ha kört igenom hela Harry Potter som godnattsaga förra läsåret (september till maj)för min son. verkligen ett helt annat tempo än Harry Potter, men både jag och sonen blev smittade av det drömska, lite sävliga, och ord som "underbar" blev opropotionelligt aktiva i vokabulären i somras, haha!

håller fullständigt med dig om att filmerna fokuserar för mycket på stridsscenerna, det är synd.

både jag och min son var faktiskt rörande överrens om att "Kung Caspian och skeppet Gryningen" var favoriten , den är som Odyséen, helt uuuunderbart äventyrlig. Men i efterhand är det svårt, för som du säger, Min morbror trollkarlen, Hästen och hans pojke och Silvertronen var ju också härliga. Sen måste jag säga att jag blev så chockad av hur bokserien slutade, jag är fortfarande lite tillknycklad över det.

Postat av: Sofia
Publicerad 2009-02-06 21:35:49

Helt underbara böcker, vet inte hur många gånger jag läst dem! Jag såg första filmen när den kom för några år sedan, men bestämde mig för att inte se några fler. Trodde inte det gick att göra en så dålig film av en så bra bok. Serien från 80-talet är däremot jättebra och betydligt mer stämningsfull.

Postat av: Elena
Publicerad 2009-02-06 22:09:29

Har läst dem ända sedan jag var i 12-års åldern, men hästen och hans pojke tyckte jag var riktigt dyngtråkig! Jag vet inte varför, men den föll mig inte på läppen, trots mitt hästälskande.

Och Caspian var jag heller aldrig förtjust i.

Älskar att läsa sista boken, jag sitter och gråter som en tok och känner redan nu att jag får tårar i ögonen bara jag tänker på det.

Postat av: Mimmi
Publicerad 2009-02-06 22:47:16

Bra temaval, fantastiska böcker. Jag tycker dock ännu mer om hans filosofiska scifi-serie för vuxna, tre oförtjänt okända böcker!

Postat av: Emma P
Publicerad 2009-02-07 14:21:17

Mayaline: Ja jag vet, de har hållit bra! Jag kollade också på den serien, då jag fastnade:)



CC: Vad kul! Ja jag tycker också att första filmen var bättre. Den andra frångår boken så mkt och det är så mkt krig och tjafs. Jag skulle ockås vilja ha en egen Aslan som rådgivare, han är fantastisk!



Glamqueen: Ja narnia är helt annorlunda än Harry Potter, som ockås är ättebra, men de är bra på så himla olika sätt!Jag tycker att det lite sävliga i Narnia är himla fint, lugnt liksom. Narnia är väldigt avslappnande böcker, bra för själen liksom:) Synd att filmerna har blivit så krigiska. Jag tycker att de är bra, men det kunde röra sig om andra böcker, särskilt o Prince caspian. Jag tycker att Silvertronen är alldra bäst, sen Kung Caspian och Skeppet gryningen och därefter Hästen och hans pojke. Dock tror jag att jag gillar Silvertronen så mkt eftersom det var de jag såg och läste först. Sen är ju den sista striden helt klart sämst. Vilket är väldigt synd, men den håller helt enkelt inte samma kvalitet som de övriga...



Sofia: Det är verkligen underbara böcker! Jag gillade faktsikt den första filmen, de har tappat en del av stämningen, men å adra sidan så tycker jag att de kompenserar det med att kunna göra så mkt mer idag... Ja jag har också sett serien, den är bra, men de klarar ju inte av att göra alla specialeffekter på den tiden, och det är ju lite synd.



Elena: Ja jag började nog när jag var 8-9 tror jag. Mina föräldrar började med att läsa högt, sen fortsatte jag på egen hand. Ja du, man tycker helt klart olika:) jag gillar häsen och hans pojke, den med gryningen och silvertronen bäst, men tycker däremot att den sista striden är betydligt sämre än de andra...



Mimmi: tack, vad kul!Ja jag gillar dem med faktsikt. eller ja, jag har bara läst de två första, har inte hunnit den tredje, men ska definitivt läsa den också! Tycker dock mer om Narnia:)



Postat av: Kajsa K
Publicerad 2009-02-09 20:24:55

Vilket fantastiskt tema! Både dina och Emmas sminkingar har ju varit superba hittills, speciellt din häxa och Emmas gröna har etsat sig fast på näthinnan.

Postat av: Emma P
Publicerad 2009-02-11 18:59:58

Kajsa K: vad kul att du tycker det Kajsa! Det är väldigt roligt att sminka utifrån ett tema som ändå är så fritt tycker jag. och roligt att få fokusera på böcker man gillar lite särskilt också...


Vad roligt att du vill kommentera, vi älskar kommentarer! För enkelhetens skull så besvarar vi alla kommentarer här på vår egen blogg, då vi tycker det blir enklare att följa diskussioner på så sätt. Hälsningar Sminkan och Emma
Kommentera inlägget här

« Namn
« E-post (visas ej)
« Hemsida/Blogg
« Kommentar
Kom ihåg mig?

Om

Sminkan

Hej! Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma. Sminkan startade bloggen 2007 och Emma blev permanent medbloggare 2008.


bloglovin

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela