Sminkan och Emma

Nagellack, nagellack och åter nagellack blir det på den här nagellacksbloggen! Ibland dyker det även upp smink och lite annat smått och gott. Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma.

Boktemat: Eragon

Publicerad 2009-02-13 15:14:31 i Boktema 2009,

Tredje veckan med boktemat och vår vana trogen presenterar vi en bokserie. Denna vecka är det Arvtagaren som står i centrum. Ingen som fattar vilken serie jag menar? Eragon såklart! Bokserien heter faktiskt arvtagaren, även om jag i ärlighetens namn brukar kalla dem för Eragon, andra Eragon-boken och tredje Eragon-boken. De korrekta titlarna är dock Eragon, som alltså är första boken och som heter likadant på originalspråket. Den andra boken heter den äldste och originaltiteln är Eldest. Den tredje boken som kom ut på svenska så sent som i november 2008 heter Brisingr och även den originaltiteln heter detsamma som den svenska. Denna serie är ännu inte avslutad, Brisingr är alltså inte den sista delen, tvärtemot vad man kan läsa på Den äldste, så kommer det även en fjärde del, som förhoppningsvis kommer att innehålla upplösningen på historien. Eragon-böckerna är skrivna av Christopher Paolini, en ung författare som bara var 15 när han skrev den första boken.


I första boken finner den fattige bondpojken Eragon en stor vacker blå sten i ryggraden, bergskedjan där han brukar jaga. Eragon planerar att sälja stenen för att skaffa mat åt familjen, Eragon, morbrodern Garrow och kusinen Roran. Hans planer går dock om intet då stenen visar sig vara ett ägg som kläcks och ut kommer en blå drake. Eragon döper draken till Saphira och de talar med varandra genom tankar. Saphiras födelse återupplivar legenden om drakarna och drakryttarna. Drakryttarna har länge varit i det närmaste utdöda, men återuppstår alltså genom Eragon och Saphira, som förvandlas till viktiga brickor i ett mycket farligt spel. Då Eragons hem attackeras av grymma och övernaturliga varelser, ra'zacer tvingas Saphira och Eragon att ge sig av på en mycket farlig färd, tvärs igenom imperiet, med bara en gammal sagoberättare som vägvisare. Eragons mål är från början bara att hämnas på de som attackerade hans familj, men under resans gång så hinner Eragons kontakt med Saphira att djupna enormt, han mognar, och hans mål utvecklas till mycket mer än bara hämnd på ra'zacerna.


Jag tycker att detta är en suveränt bra serie mycket eftersom jag älskar sagor och fantasy, men även på grund av den unika kontakt som Eragon har med Saphira, ja som alla ryttare har med sina drakar. I många böcker framställs drakars om inte onda, så åtminstone som sluga och lömska. I Eragon framställs drakarna istället som ett unikt, magiskt väsen, med en egen personlighet, precis som en människa, och definitivt inte som de djur som de kan framstå som i många historier. Drakarna är ju visserligen till sin kroppsbyggnad mest lika djuren, men rent intellektuellt sätt är de inte underlägsna människorna, trots att deras instinkter ofta påminner mycket om ett rovdjurs. Eragon och de efterföljande böckerna visar på en annorlunda och vacker världsbild. Eragon är dessutom en bok fylld med faror, magi och väsen som vi inte ens kan föreställa oss så som alver, drakar, dvärgar och ra'zacer, men också av kärlek och vänskap. Och detta är som ni kanske har märkt, något som jag är mycket svag för.


// Emma

Kommentarer

Postat av: P'ssion Emelie
Publicerad 2009-02-13 15:30:41

Det här ska bli spännande att se. Kan tänka mig en saphirasminkning i blågrönt och ljusblått :)

Postat av: Emma P
Publicerad 2009-02-13 17:46:44

Emelie: ja du är nog inte helt fel ute:)

Postat av: Sminkan
Publicerad 2009-02-13 20:04:41

Fast drakar är bäst i grönt! ;D

Postat av: glamqueen
Publicerad 2009-02-13 20:54:45

Eragon står på tur som godnattsaga för sonen så fort sambon läst färdigt en holländsk fantasybok han hade med sig. Det går dock vääldigt långsamt.

Jag tycker att historien och upplägget låter underbart, ser verkligen fram emot den! Visste inte ens att det var en serie, och det är extra kul att den inte är färdigskriven!

Postat av: Emma P
Publicerad 2009-02-14 12:21:14

Sminkan: Ja jag håller med dig! Jag skulle helst vilja ha en grön drake.. men det finns ett ägg kvar vet du;)



Glamqueen: Jag tror att du och din son kommer att bli nöjda, det är iaf jag! Du får säga till din sambo att snabba på:) Ja det är bra att det är en serie! Från början skulle det bli tre delar, men nu är det visst fyra... Så ni har lite att se fram emot;)

Postat av: emmal
Publicerad 2009-03-27 20:10:40

ja tycker drakar e fina i rött!

Postat av: emmal
Publicerad 2009-03-27 20:18:51

har ni sett filmen fantastisk(fast boken e bättre)

Postat av: Ralle
Publicerad 2009-04-06 22:36:13

Någon som vet när Eragon Fyra kommer?

Postat av: Anonym
Publicerad 2009-04-07 09:33:18

emmal! Ja, drakar är fina i alla färger, så klart. Men jag gillar gröna drakar bäst. :D



Ralle! Nej, tyvärr. Han jobbar väl på den fjärde delen nu. Hoppas han känner sig inspirerad och verkligen skriver på... Jag vill också läsa sista delen NU!

Postat av: kristi
Publicerad 2009-09-22 20:30:40

har hört att nästa drakryttare kommer att vara:arya,orik eller roran.blir spännande att veta vem.



ps.förlåt har ingen blogg adress,blev bara sugen att svara.

pss.förlåt för det sena svaret


Vad roligt att du vill kommentera, vi älskar kommentarer! För enkelhetens skull så besvarar vi alla kommentarer här på vår egen blogg, då vi tycker det blir enklare att följa diskussioner på så sätt. Hälsningar Sminkan och Emma
Kommentera inlägget här

« Namn
« E-post (visas ej)
« Hemsida/Blogg
« Kommentar
Kom ihåg mig?

Om

Sminkan

Hej! Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma. Sminkan startade bloggen 2007 och Emma blev permanent medbloggare 2008.


bloglovin

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela