Sminkan och Emma

Nagellack, nagellack och åter nagellack blir det på den här nagellacksbloggen! Ibland dyker det även upp smink och lite annat smått och gott. Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma.

Veckans bloggtema: Inspiration

Publicerad 2008-09-07 09:16:48 i Veckans bloggtema,

Ja, det här temat känns snubblande nära ett tema från i våras så för att inte upprepa mig så länkar jag till det så kan ni se mina sminkförebilder där. De inspirerar mig fortfarande! Men den här veckans inlägg ska ju i alla fall skrivas och då tänkte jag ta upp lite annat än mina stilikoner och sminkhjältinnor. Jag tänkte visa anda källor till inspiration för mig. Lite glider de dock in i varandra.

Böcker och tidningar som handlar om smink.

Jag gillar att titta på bilder. Jag är svag för Kevyn Aucoins förvandlingsbilder där han plockar fram olika epokers skönheter ur nutida kändisar med smink, hår och rekvisita. Asläckert! Definitivt inspierande! Själva tillvägagångssättet, som beskrivs, känns mindre intressant, men bilderna... Aaaah!
Även sminkböcker från andra kulturer lockar mig. Här ser ni favoriten, en bok av Farzana Shakil, Bangladesh mest välkända makeupartist. Otroligt läckra makeuper i indisk stil. Speciellt älskar jag brudsminkningarna och även epoksminkningarna med indisk look à la 20-tal osv.
Make Up Stores kataloger med glossiga sminkkampanjer är lite inspirerande. Typiskt nog verkar jag ha missat senaste katalogen med den gotiska kampanjen. Skit... Någon som har den och vill skicka till mig? ;D
Mycket är ointressant och känns gjort, men i varje sådan katalog har jag hittat guldkorn som verkligen tilltalat mig. Ibland handlar det om att återupptäcka också. Bli påmind om hur man sminkade sig för tjugo år sedan (ja, jag är så gammal)eller få en knuff att hitta tillbaka till gamla inspirationskällor. Minns särskilt när MUS lanserade sin Electric-look och jag mindes när jag var tolv och älskade Nina Hagen. Hon brukar självklat dyka upp ibland ändå, men man kan gärna få bli lite påmind...


Inspiration från populärkultur
Vem blir inte inspirerad av populärkulturen? Jag har nog mina starkaste inspirationskällor inom film, musik och även serier och litteratur. Jag hade lite väl utplockat här hemma så jag hittade få exempel, mina bokhyllor flyttade ju till landet i februari och bor kvar där än...
Vampyrromantiken har följt mig genom livet. När jag var liten ville jag bli vampyr. Antingen det eller makeup artist. Jag förstod inte att det är svårt att få till en vettig karriär i det förstnämnda alternativet...
Bram Stokers Dracula är väl inspiration om något. Och filmen! Ah! Inte dum! Den hade jag dessvärre inte här så en annan mysig vampyrfilm får representera genren. Både filmer, serier, böcker och musik bygger stämningar, visar upp estetiska ideal på olika sätt, och det inluerar och inspirerar.

På bilderna ser ni, förutom vampyrfilmen, serier av Neil Gaiman och X-men filmen. De får representera mitt serieintresse. Jag är, förutom förtjust i Gaiman, även en Marvel-flicka! Som liten läste jag X-men, Dardevil, Hulken, Spindelmannen (ja, han var så ocool att han hette så. Batman, som jag också läste, hette Läderlappen när jag var liten..)och även andra roliga serier som Conan och Röda Zonja. Filmerna som bygger på min barndoms favoritserier är alltid roliga att se, även om jag kan bli lite småsur ibland när handlingen inte stämmer. Men när stämmer filmens handling med grundmaterialet?  Nej, jag springer inte runt i mask och trikåer, men Poison Ivy måste ju ses som inspirerarande!
Gotiska och futuristiska och magiska influenser med andra ord. Oj, glömde min passion för science fiction och fantasy... det hör också hemma här men får ingen representativ bild! En stilikon är t.ex Queen Mab i fantastiska filmen Merlin. Har ni sett den minns ni hennes gestalt. Jag älskar Mab! Filmen i övrigt kanske inte är världens mest enastående, men Mab!
Tim Burton tänker jag inte ens nämna, för det är ju självklart. Kunde ha fotat framsidan på varenda en film han gjort och lagt här. Ja, ni fattar nog ungefär vad som lockar mig i film och serietidningsutbudet nu.

Musik är ju samma sak. Stämningar som byggs upp. Cool västkustjazz, arabiska rytmer, punk, pop, hårdrock, goth...
Allt påverkar och präglar när man väljer hur man ska se ut. Nej, det är inte en  representativ bild av min musiksmak ni ser på bilderna. Jag lyssnar på allt möjligt. Det ni ser är representativt för perioder jag verkligen ville tillhöra en subkultur och önskade att jag finge vara så där vackert vit med genomskinlig hy och lackklänning. Jag är dock vädelös på att verkligen gå upp i något så mycket när det gäller utseende så Natasha Atlas får representera det faktum att jag ville vara arabisk prinsessa samtidigt och även dansade orientalisk dans mitt upp  i allt mörkt och dystert. Det gick alltså rätt dåligt för mig att bli en "äkta svartrockare" men det gör ingenting. De estetiska idealen lever kvar och jag lever ut så mycket jag kan av både arabinfluens och gotisk svärta. Det är nog de två starkaste strömningarna som löpt parallellt genom hela mitt sminkliv. Vampyrer i Tusen och en Natt, liksom...


Internetinspiration då? Det ingår ju i populärkultur i och för sig, men jag tar det i ett eget litet stycke.
Jag har sagt det förut och jag säger det igen, jag hatar videotutorials på hur man gör makeuper. Det är tråkigt att titta på. Men färdiga resultat är kul! Jag har för länge, länge sedan lagt upp länkar i ett inlägg till favoritklipp på YouTube och jag har nog inte kollat på sminkrelaterade inlägg på YouTube sedan dess. Alltså inget nytt på den fronten.
Medbloggeskor inspirerar naturligtvis. Man influeras ständigt, ofta tror jag utan att man vet om det. Men den här looken inspirerade mig så mycket att jag skaffade ögonskuggan! Tyvärr kunde jag inte skaffa ansiktet också...

Kommentarer

Postat av: Linda Johansson
Publicerad 2008-09-07 12:58:15

Du är verkligen en intressant och komplex person Sminkan!

Gillade du min favoritvampyr Mark Frankel i "Kindred - The Embraced"? Jag saknar honom, en fantastisk skådespelare och nästan alla hans filmer/serier var verkligen sevärda!

Jag älskar att läsa din blogg så jag hoppas du orkar fortsätta länge än.

Postat av: Myggan
Publicerad 2008-09-07 13:02:44

Intressant att läsa om vad som inspirerar/inspirerat dig! :) Och ja, jag läser fortfarande, även om jag är sämre än någonsin på att kommentera...

Postat av: Sminkan
Publicerad 2008-09-07 13:15:54

Linda! Ja, Julian Luna... Men i den serien var jag mest förtjust i Daedalus. Okej, kanske inte snyggast, men bäst! ;D



Myggan! Vad kul att se din signatur! Kul att du fortfarande läser också!

Postat av: Ia
Publicerad 2008-09-07 13:35:25

Jag knep ett nummer (det var väl jubileumsnummret nr 10?) på Åhlens på Östermalms torg för 20 spänn häromdagen. Är det så att det är ett gammalt nummer eller har det bara inte nått alla MUS-ställe?

Postat av: Mika
Publicerad 2008-09-07 13:44:10

Vad härligt att se vad du inspireras av! Det går att hitta så mycket kul inspiration i media :) Jag har också en av Kevyn Aucoins böcker, han är ju så duktig!

Postat av: Sminkan
Publicerad 2008-09-07 14:50:49

Ia! Jag vet inte. Jag vet bara att den med Whisper-kollektionen saknas i min samling...



Mika! Ja, jag gillar vissa av bilderna i hans böcker. Speciellt de med kändis-makeovers.

Postat av: Emma P
Publicerad 2008-09-07 16:39:36

Vilket kul inlägg! Klart att poison ivy är inspirerade, men jag tycker faktiskt att cat woman kickar hennes ass rent inspirationsmässigt! Så snygg och så grymt smink! Men P Is hår äger!



Vampyrer är också mkt inspirerande och vem kan motstå en arabisk prinsessa i stil med Rouaa!

Postat av: Ifrith
Publicerad 2008-09-07 17:58:20

En av mina absolut största inspirationskällor vad gäller maker är en bloggerska vid namn Sminkan!



Kramar!

Postat av: Sminkan
Publicerad 2008-09-07 18:26:52

Emma! Jag är sjukt kär i Cat Woman, så klart! Men det är något med PI's röda, giftiga läppar...



Ifrith! Tack! Nu rodnar jag! :D

Postat av: Maria
Publicerad 2008-09-09 12:58:19

Face Forward har jag velat ha ett bra tag nu, kanske dags att slå till! :D


Vad roligt att du vill kommentera, vi älskar kommentarer! För enkelhetens skull så besvarar vi alla kommentarer här på vår egen blogg, då vi tycker det blir enklare att följa diskussioner på så sätt. Hälsningar Sminkan och Emma
Kommentera inlägget här

« Namn
« E-post (visas ej)
« Hemsida/Blogg
« Kommentar
Kom ihåg mig?

Om

Sminkan

Hej! Vi är två som har bloggen, Sminkan och Emma. Sminkan startade bloggen 2007 och Emma blev permanent medbloggare 2008.


bloglovin

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela